Küldjön hírt! – A Felvidéken jártak a debreceni iskolások

A kiránduló diákok
A kiránduló diákok - © Olvasói fotó
Debrecen – A Debreceni Benedek Elek Általános Iskola hetedik osztályos diákjai és kísérő pedagógusai a Határtalanul! program keretében 2017. április 26-28. között a Felvidéken jártak tanulmányi kiránduláson. A program célja a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővítésének elősegítése.

A kirándulást a 32 diák és kísérőik Szklabonyán, Mikszáth Kálmán házánál kezdték, majd Alsósztregován folytatták a Madách-kastély megtekintésével, ahol a híres mű, Az ember tragédiája is megíródott. A kúria angolparkjában sort kerítettek a nagy író sírjának megkoszorúzására is. Délután a csoport kirándulást tett a felvidéki várak útján: meglátogatták a füleki várat és Somoskő középkori várát, mely egyúttal egy Petőfi emlékhely is, valamint a vár lakója volt Balassi Bálint nagy szerelme, Losonczy Anna.

A kirándulók a reggelt Zólyom váránál, Balassi Bálint egykori szülőhelyénél kezdték, ahol felidézték a költő életét és legfontosabb verseit. Délután látogatást tettek az UNESCO világörökség listán szereplő festői kisvárosba, Selmecbányára, Európa ezüstbányászatának egykori központjába. Majd sort kerítettek a város nevezettességeinek megtekintésére is, mint például az Óvár, a Szabadtéri Bányászati Múzeum és az Evangélikus Líceum, melynek diákja volt Petőfi Sándor és Mikszáth Kálmán. Koraeste Besztercebányán is megállt a busz, ahol Mikszáth Beszterce ostroma c. művéről folyt a beszélgetés, majd egy rövid sétát is tettek a városban. A szálláson a nap levezetéseként Felvidék ismereti vetélkedőn vettek részt a diákok.

Harmadik nap délelőtt a programot a gombaszögi barlangnál kezdte a csoport, mely Rozsnyó és Pelsőc között, a Szlovák-karszt Nemzeti Park és Bioszféra Rezervátum területén fekszik. A barlang jellegzetes cseppkőképződményei a vékony szalmacseppkövek. Ezek a 3 m hosszúságot is elérik, helyenként pedig kőesőre emlékeztető sűrűségben találhatóak meg. Az utazás következő állomása Dernő volt, ahol egy helyi magyar iskolával ismerkedhettek meg a gyerekek és egy focimeccsen is összemérték tudásukat a helyi diákokkal. A barlang és az iskola látogatása után Betlérre indult a busz. Itt vezetett túrán az Andrássy kastélyt lehetett bejárni. Egyik érdekessége, hogy a kastély barokk könyvtárában több mint 14.000 kötetet őriznek, főleg a XV-XIX. századból.

Végezetül egy kassai barangolás zárta a napot – és egyben az emlékekkel teli kirándulást is – a Szent Erzsébet-székesegyház, a Rákóczi-kripta, az egykori Fekete Sas fogadó (nyelvújítónk, Kazinczy lakott itt), valamint Márai Sándor egykori házának megtekintésével.

– Kiss János –