JEGYZET

2019.07.31. 06:30

Egy délelőtt nem elég

Ökrös Csaba

A jövő hét szombatján rendezik meg Nagyatádon a szokásos hosszú távú triatlonversenyt, amely Extrememan néven ismert. Az erőpróba egyben országos bajnokság, úgyhogy profi és amatőr egyaránt megtalálja a vetélytársakat. A Gyékényesi-tóba vetik magukat a triatlonosok, hogy leússzanak 3,8 kilométert, aztán a vízből kijőve kerékpározzanak 180 kilométert, és sportélményeik megkoronázásaként fussanak 42 kilométert. Köztudott, hogy a bemelegítés igen fontos, de első pillantásra talán túlzott óvatosságnak tűnhet egy maratoni futás előtt ennyit úszni és kerékpározni.

Egy ilyen hosszú távú triatlonverseny egyébként nyolc-tizenhét órát vesz igénybe. Csak azért mondom, hogy aki esetleg tapasztalatok nélkül belevágna, ne számítson rá, hogy elég a délelőttjét szabaddá tennie. Éppen ezért érdemes reggelizni a verseny előtt, és nem árthat, némi elemózsiával felszerelkezve útnak indulni. A célba érkezve ugyan jár meleg étel is a sportolóknak, de odáig azért hosszú az út, és jó néhány ezer kalóriát eléget közben a szervezet.

Talán nem árt, ha megpróbáljuk részben áttekinteni, mire van szükség ahhoz, hogy teljesíthessük a távot.

Fürdőgatya, kerékpár, futócipő persze mindenképpen kell, és némi elszántság is jól jöhet.

Utóbbi a verseny közben is hasznos, de még inkább a felkészülés során. Az a nagyatádi nap hosszú ugyan, de az odáig vezető edzések hosszával össze sem vethető. Aki szeret sokat gondolkodni, annak kiváló elfoglaltság a versenyre készülni és részt venni rajta. Lesz ideje bőven átgondolni mindent. Vannak népszerű problémák, amiket előszeretettel igyekeznek megoldani a versenyzők. Ilyen pél­dául annak boncolgatása, hogy vajon minek kellett belevágni ebbe az őrültségbe. Megnyugtató választ még senki nem kapott. Igaz, a célba érés után már senki sem foglalkozik ilyesmivel.

Mint azt már tisztáztuk, érdemes egész napos programban gondolkodnia annak, aki fejébe veszi, hogy nekivág a nagyatádi versenynek. Nagyobb családi összejövetelt tehát akkor érdemes összehívni, ha távol akarunk maradni a rokonoktól. Nem árt felkészülni arra is, hogy egy hosszú távú erőpróba során az ember hajlamos becsapni magát. Óriási hiba például az úszás után arra gondolni, hogy már csak a biciklizés és a futás van hátra, a bringa után annak örülni, hogy már csak futni kell. Aztán az első néhány virgonc lépés után azon a 42 kilométeren ugyanis ki fog derülni, hogy annak bizony sosem akar vége szakadni, a célkaput kár is volt felállítani, oda biztos csak protekcióval lehet bejutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!