Kulcslyuksebészetben Európa élvonalához tartozunk

Akt.:
Kulcslyuksebészetben Európa élvonalához tartozunk
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Speciális neuroendoszkópos eljárást mutatott be szerdán Bognár László, a debreceni Idegsebészeti Klinika igazgatója egy nemzetközi workshopon.

Ausztráliából, Brazíliából és még a Dél-afrikai Köztársaságból is érkeztek idegsebészek arra a különleges elméleti és gyakorlati továbbképzésre, amelynek részeként a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Idegsebészeti Klinikáján végeztek endoszkópos asszisztált mikroszkópos idegsebészeti műtéteket. Bognár László professzor egy nemzetközi kutatócsoport, az Endomin College tagjaként részt vesz a neuroendoszkópiai eljárások folyamatos fejlesztésében, illetve az új technikák oktatásában.

– A modern idegsebészeti eljárások során a legfontosabb, hogy nagy biztonság mellett, a beteg minél kisebb terhelésével a lehető legjobb eredményt érjük el. Az, hogy a páciens egy agyműtét után hogyan épül fel, milyen minőségben folytathatja az életét, a meglévő eszközök és a hozzá kapcsolódó orvosi technikák fejlődésétől függ – fejtette ki Bognár László.

– A neuroendoszkópos technika egy speciális eljárás, mely során a hagyományosnál kisebb metszést ejtenek a koponyán, és az endoszkópos kamera segítségével tárják fel az operálni kívánt területet. A „kulcslyuksebészetben” Európa egyik vezető klinikája a debreceni – tette hozzá a workshopra érkezett, Svájcban dolgozó idegsebész, Robert Reisch.A neuroendoszkópos technika része a fejlesztés alatt álló három dimenziós endoszkóp, amely lehetővé teszi, hogy az idegsebészek térben lássák a műtéti területet. Ezt elsősorban olyan rendkívül súlyos betegségeknél alkalmazzák, mint például az elzáródásos kamratágulat, a fejlődési rendellenességből származó agykamratágulat, a koponyaalapi tumorok, de az agyalapi mirigyek jóindulatú daganatai és az agyalapi verőértágulat is operálható ezzel a módszerrel. A speciális technikával minden műtétet betegre szabottan készítenek elő, a folyamatban a tervezésnek is komoly szerep jut.

Bognár professzor kiemelte: ez a technológia rendkívül nagy iramú fejlődésen megy keresztül, amelynek eredményeként a jövőben olyan tumorok is eltávolíthatóak lesznek, amelyeket korábban nem tudtak volna megoperálni.


DI_sajtotajekoztato-8

Fotó: Derencsényi István


A Debreceni Egyetem Idegsebészeti Klinikáján szerdán két műtőben is párhuzamosan folytak a speciális beavatkozások, melyeket videokonferencián keresztül kísérhettek szemmel a szakemberek. A workshop folytatásaként csütörtökön egy Londonban tartott kurzus résztvevői láthatják a Debreceni Egyetem műtőjében zajló beavatkozást, amit online közvetítenek.

– Debreceni Egyetem –