Kulcsár-ügy – Jogerősen öt évre mérsékelték Kulcsár Attila büntetését

Akt.:
Kulcsár-ügy – Jogerősen öt évre mérsékelték Kulcsár Attila büntetését
© Fotó: Matey István
Debrecen – Többrendbeli sikkasztás és más bűncselekmények miatt jogerősen öt év szabadságvesztésre és ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a 2003-ban kipattant brókerügy elsőrendű vádlottját, Kulcsár Attilát szerdán a Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben eljáró, Elek Balázs vezette tanácsa.

A táblabíróság ezzel tovább enyhítette Kulcsár Attilának a megismételt elsőfokú eljárásban kiszabott hat év hat hónap szabadságvesztésről szóló ítéletét.

Kerék Csaba másodrendű vádlottat – kilenc hónappal mérsékelve az elsőfokú ítéletet – három év szabadságvesztésre és ugyancsak ötmillió forint pénzbüntetésre ítélték.

Az ügy több más vádlottjának büntetését is enyhítette a táblabíróság: a kilencedrendű vádlottal szemben a vagyonelkobzást 58,5 millió forintra csökkentették, a tinegyedrendű vádlott esetében a próbaidő három évre csökkent, a tizennegyedrendű vádlott büntetését megrovásra enyhítették, a tizenötödrendű vádlott pénzbüntetését 600 ezer forintra csökkentették, a tizenhatodrendű esetében pedig a próbaidőt két évre csökkentették.

Az ügyben érintett gazdasági társaságok esetében is rendelkezett az ítélőtábla a vagyonelkobzás mellőzéséről, illetve mértékéről, és a zár alá vétel feloldásáról. Egyebekben a táblabíróság helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét.

Az ítélőtábla szerint a Fővárosi Törvényszék túlnyomórészt megalapozott tényállást állapított meg, törvényes volt a bizonyítás, és a törvényszék eleget tett indokolási kötelezettségének is. Az első- és másodrendű vádlott cselekményeit ugyanakkor a másodfokú bíróság csalásnak minősítette. Részben azért, mert az elkövetéskor a dematerializált értékpapír nem minősült dolognak, sikkasztás bűntettét pedig idegen dolog eltulajdonításával vagy sajátként rendelkezéssel lehet megvalósítani – indokolta a döntést a bíró.

Az ítélőtábla szerint ebben a büntetőügyben a csalás törvényi tényállását lehet megállapítani, vagyis azt: ha valaki jogtalan haszonszerzés érdekében mást tévedésbe ejt vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz. A büntetés kiszabásánál az ítélőtábla figyelembe vette az eljárás rendkívül hosszú idejét – 14 év -, a kár megtérültét, és az elsőrendű vádlott beismerő vallomását, “ami nélkül csak nagyon kevés tényállást lehetett volna megállapítani”.

A jogerős ítélet kihirdetésén egyik vádlott sem jelent meg.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Kulcsár Attila, a K and H Equities egykori vezető brókere és társai ellen 12 éve nyújtották be a vádiratot.

A 2003-ban kipattant brókerbotrány lényege az ügyészség szerint, hogy 1998 és 2003 között a K and H Bank brókercégénél dolgozó Kulcsár Attila rendkívül magas hozamokat ígérve, offshore cégeken keresztül jogosulatlanul forgatta az ügyfelek, köztük egyes állami vállalatok, önkormányzatok pénzét. A vádhatóság szerint az elkövetési érték 23 milliárd forint, a kár 8 milliárd.

Kulcsár Attilát 2008-ban sikkasztás és egyéb bűncselekmények miatt az akkori Fővárosi Bíróság nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélte.

Mintegy két év múlva, 2010-ben a Fővárosi Ítélőtábla új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot, amely 2015-ben hozott ítéletében a vagyonelkobzást helybenhagyta, de a börtönbüntetést Kulcsár esetében hat év hat hónapra csökkentette.

A megismételt elsőfokú eljárásban a törvényszék felmentette a bűnsegédként elkövetett sikkasztás vádja alól – az azóta elhunyt – Rejtő E. Tibor harmadrendű vádlottat, a K and H Bank egykori elnök-vezérigazgatóját, a vesztegetés vádja alól pedig Forró Tamás vállalkozót, újságírót.

A 18 vádlott közül Kulcsár Attila mellett még néhányan kaptak letöltendő szabadságvesztést, köztük sikkasztás miatt Kerék Csaba másodrendű vádlott 3 év 9 hónapot, a többiek 2 évet vagy annál kevesebbet. Több vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a bíróság, és többen voltak olyanok is, akiknek az ügyében felmentő rendelkezés született.

A törvényszék néhány vádlott és számos cég esetében rendelt el vagyonelkobzást, amely összességében milliárdos nagyságrendű.

Kulcsár Attila esetében az eddig előzetesben, házi őrizetben töltött időt és a lehetséges kedvezményeket figyelembe véve lényegében letöltöttnek tekinthető a büntetés.

– MTI –Kulcsár-ügy – Bocsánatot kért Kulcsár Attila, szerdán jogerős ítéletet hirdetnek

Az utolsó szó jogán bocsánatot kért Kulcsár Attila, a brókerügy elsőrendű vádlottja kedden Debrecenben, a Fővárosi Ítélőtábla Elek Balázs vezette másodfokú tárgyalásán.


Kulcsár-ügy – Debrecenben megkezdődött a másodfokú tárgyalás

Perbeszédekkel megkezdődött a Kulcsár Attila és társai ellen folyó brókerügy másodfokú tárgyalása hétfőn a Debreceni Ítélőtáblán.