Kukoricázhatnánk Iránnal

Morshedzadeh Mohammad Reza, az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövete
Morshedzadeh Mohammad Reza, az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövete - © Fotó: Matey István
Debrecen – Morshedzadeh Mohammad Reza nagykövet szerint magyar áruval helyettesíthetnék az ukránt.

Többek között kukoricát, valamint gépjárműalkatrészeket szállíthatna Magyarország Iránba a zavargások miatt felfüggesztett ukrán export pótlására – mondta csütörtöki tájékoztatóján Morshedzadeh Mohammad Reza. Az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövete szerint az országával szembeni embargó enyhítése lehetővé teszi, hogy az EU-tag Magyarország is felzárkózzon a gazdasági kapcsolatok terén a környező országok szintjére. Ugyanis, jelenleg hazánk az utolsó ebben a sorban Közép-Európában.

Ehhez kapcsolódva Miklóssy Ferenc, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke emlékeztetett arra, hogy a ’80-as években éppen fordított volt a helyzet.

Magyarországgal a ’80-as évekbeli 500 millió dolláros kereskedelmi forgalom újbóli elérését reális célkitűzésnek tartja az iráni nagykövet. Hozzátette, jelenleg 30-40 millió ez az összeg, amit könnyű lenne feltornázni, mert komoly fejlesztési lehetőségeket lát a két ország együttműködésében.

A jelenlegi kereskedelmi kapcsolatokról az iráni nagykövet elmondta, országa elsősorban gabona vetőmagot, cellulózt, takarmányt, gépjármű alkatrészeket, orvosi és gyógyszerészeti eszközöket importál hazánkból, míg Iránból főleg élelmiszert, legnagyobb mennyiségben mazsolát exportálnak Magyarországra.

További részletek a www.naplo.hu weboldalon, illetve a pénteki Naplóban.

HBN-ÉP