Kukoricakapáláskor került elő a kincs

Kukoricakapáláskor került elő a kincs
Kukoricakapáláskor került elő a kincs - © Fotó: Derencsényi István
Hajdúböszörmény – Hajdúböszörményi kincsként tartja számon a régészeti szakirodalom azt a késő bronzkori bronz leletegyüttest, amely 1858-ban került elő kukoricakapálás közben, a Hajdúböszörmény déli határában fekvő Csege-halom közelében, a Debrecen-Józsához tartozó Szentgyörgypuszta és a Hajdúböszörményhez tartozó Zeleméri földrész határán.

E példátlan gazdagságú kincsegyüttesnek köszönhetően a XIX. század közepétől a mai napig kiemelt helyen szerepel Európa régészeti térképén. A különleges kincset és Hajdúböszörmény nevét így az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig ismeri minden bronzkorral foglalkozó szaktudós.

Ismét egy helyen

A Hajdúsági Múzeum fennállásának 90 éves évfordulóján előkerülési helyén mutatja be a böszörményi kincset – jelentette be Kiss Attila polgármester és Szekeres Gyula múzeumigazgató sajtótájékoztatón kedden. A kiállításnak külön jelentőséget ad az a körülmény is, hogy a leletegyütteshez tartozó, közgyűjteménybe került valamennyi tárgyat kiállítják. A kincslelet ilyen összetételben még soha nem volt látható az országban. A böszörményi kincs kiállítása már az 1910-es évektől foglalkoztatta a helyieket, de ez idáig nem sikerült megvalósítani azt. Már a Déri Múzeum megnyitásakor tervezték, hogy az új kiállítás sikerének megalapozása érdekében a világhírű böszörményi kincset állítják ki. Az egyeztetéseket megkezdték a Magyar Nemzeti Múzeummal és a Debreceni Református Kollégiummal, de a kiállítás nem jött létre. Az 1930-as években a Déri Múzeum is csak mindösszesen három darab bronzkardot kapott kölcsön a Református Kollégiumtól egy rövid időszaki kiállítás céljából. Több mint 150 évet kellett várni arra, hogy a híres kincs végre Hajdúböszörményben is megtekinthető legyen.

Sajnos már nem tudjuk, hogy a kincset eredetileg pontosan hány tárgy is alkotta. Ma a Magyar Nemzeti Múzeum és a Debreceni Református Kollégium gyűjteményében összesen 21 darab ép tárgy található meg: sisakok, kardok, bronzüst, bronzbográcsok, bronzcsészék.

A kincsegyüttes 2014. július 2-tól a Hajdúsági Múzeum új állandó régészeti kiállításában tekinthető meg.

HBN