Helyi közélet

2014.03.14. 14:18

Márciusi megemlékezés a Debreceni Egyetemen

Debrecen - Ünnepséget tartott a Debreceni Egyetem március 15-e, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulója alkalmából.

Debrecen - Ünnepséget tartott a Debreceni Egyetem március 15-e, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulója alkalmából.

Az eseményen a szónokok beszédét követően adták át az intézmény elismeréseit, valamint az Universitas Alapítvány díjait.

- Március 15-én eltölti szívünket az 1848-as büszkeség, és a magyarok az elődöktől a márciusi ünnepben megörökölt büszkeséggel tekintenek egymásra. Más a világ március 15-én… Talán a szakralitás győzedelmeskedik ilyenkor a politika és a hétköznapok felett, de persze az is lehet, hogy a régi dicsőség és a tavasz egyszerre tesznek valami szépet a nemzettel. Talán az a legjobb, ha egyszerűen elfogadjuk a legkézenfekvőbb tudományos magyarázatot: március 15-én varázslat van. A mi varázslatunk… A nagy vallásháborúk, a reformáció, majd az ellenreformáció idején azt mondták, hogy Cuius regio, eius religio. De nemcsak a hatalom azé, akié a vallás, hanem azé a hatalom, akié az ünnep. Ez az ünnep pedig a magyaroké…. Akik együtt ünnepelnek, vállalják a múltjukat, egymás hibáit, erényeit, képesek arra, hogy jövőjük legyen - fogalmazott ünnepi beszédében Szilvássy Zoltán rektor.

- Március 15-én egy kicsit próbáljunk meg kiszakadni a hétköznapok körforgásából. Emlékezzünk azokra a forradalmárokra, akik sikeresen indították el Magyarországot azon a fejlődési úton, amely később a dualizmus boldog békeéveihez vezetett. Emlékezzünk nagy nemzeti hőseinkre, Petőfire, Kossuthra, Széchenyire, Batthyányra, Klauzálra vagy Jókaira, emlékezzünk a szabadságharc hős tábornokaira, és emlékezzünk azokra a névtelen hősökre is, akik bátran küzdöttek a haza, a szabadság oldalán. Gondoljunk rájuk, ápoljuk emléküket, hiszen tetteik hatása máig velünk él - mondta a hallgatóság nevében tartott beszédében Kőmíves Péter Miklós, az egyetemi Doktorandusz Önkormányzat elnöke.

Szilvássy Zoltán rektor az ünnepségen adta át a több éven át nyújtott kimagasló teljesítményéért járó Kiváló Dolgozó kitüntetést.

A Debreceni Egyetem rektora Elismerő Oklevelet adományozott azoknak az oktatóknak, kutatóknak, dolgozóknak, akik feladataikat kiemelkedő hozzáértéssel, szorgalommal végzik és az egyetem közéletében aktív tevékenységet fejtenek ki.

Végül az Universitas Alapítvány által kiírt pályázat nyerteseinek Abádi Nagy Zoltán, a Kuratórium elnöke adta át az elismeréseket.

Az ünnepség a Szózattal zárult az Aulában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában