ünnepi mise

2020.01.06. 20:32

Megszentelték a vizet vízkereszt alkalmából

Vízszenteléssel egybekötött ünnepi szentmisét mutatott be Palánki Ferenc és Bosák Nándor megyéspüspök.

Fotó: Matey István

Fotó: Matey István

A debrecen-nyíregyházi megyéspüspök vízkereszt alkalmából hívta össze a katolikus híveket január 6-án este a Szent Anna- székesegyházban.

Palánki Ferenc elmondta, Urunk megjelenésének ünnepe az Istent keresők és az őt megtalálóknak az ünnepe is. Úgy fogalmazott, ezt a vizet annak emlékére szenteljük, hogy az Isten fia a Jordán folyóban megkeresztelkedett. Miközben magunkra hintjük a szentelt vizet, kérjük Istent, hogy tisztítson meg minket bűneinktől, és erősítsen meg bennünket a hűségben – mutatott rá.

A vízszentelést követően Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is köszöntötte a híveket. – Ma az Úr Jézus bemutatkozásának ünnepe van, ez a karácsonyi ünnepkör második csúcspontja. Azt a titkot, azt az isteni ajándékot ünnepeljük, amely meghozta az üdvösségünket: hogy az ige testté lett és közöttünk lakozott. Amikor évről évre megünnepeljük az Úr Jézus születésének misztériumát, újra és újra elhangzik a világban számunkra is ez a felszólítás, ez az ajándék – világított a vízkereszt ünnepének lényegére Bosák Nádor.

Az Úr megjelenése néven is ismert katolikus ünnep egyben a házszentelések időszakának kezdete is, így a mise végén a hívek otthonaikba is vihettek a szentelt vízből, hogy feltöltsék a házi szenteltvíz-tartójukat, és imádság kíséretében meghintsék vele otthonukat.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában