Küszöbön az újabb sztrájk

Küszöbön az újabb sztrájk
Szerdán még változhat a VDSzSz álláspontja, ha az osztrák tulajdonos enged.

 A magyarországi vasúti teherfuvarozást végző Rail Cargo Hungária Zrt. már egyeztetve a megyei munkaügyi központokkal, 460 dolgozó elbocsátására készül – mondta el keddi sajtótájékoztatójukon Barna István a Vasuti Dolgozók Szabad Szakszervezetének területi képviselője.

Hozzátette, a szegedi igazgatósághoz tartozó debreceni térségben ez 179-ből 100-at érint. Emiatt – amennyiben a tulajdonos, az osztrák Rail Cargo Astria AG (RCA) nem változtat elképzelésén – még akár ezen a héten sztrájkba lépnek. Először csak a teherfuvarozásban érdekeltek, ám ha ezzel sem érnek el eredményt, akkor a személyfuvarozást végző vasutasok szolidaritására is számíthatnak.

 

Megszegett megállapodás

 

A kialakult helyzetről a VDSzSz érdekvédelmi alelnöke, Bársony Balázs Péter adott tájékoztatást. Mint mondta, az osztrák cég már korábban megszegte azt a vállalását, hogy ez év végéig nem épít le senkit az átvett dolgozókból, mert már eddig 10 százalékukat elküldte. Úgy vélik, a következő egy esztendőben a jelenlegi 3 ezer foglalkoztatottnak legalább a felétől meg akarnak válni, s ennek az első lépése a 460 ember elbocsátása, holott egy hónappal ezelőtt Bécsben elhangzott szóbeli megállapodásuk értelmében erre nem kerülhetne sor, amíg a tárgyalások tartanak.

 

Másokat is érinthet

 

A főleg raktárnokokat, árupénztárosokat, kocsivizsgálókat és betanított munkásokat érintő leépítés azt jelenti, hogy a darabárú feladást megszűntethetik, csak az irányvonatok maradnak – fűzte hozzá Mózes Tibor a VDSzSz társasági vezető ügyvivője. Mivel a kelet-magyarországi térségben viszonylag kevés a vasúton nagytételben szállíttató cég, ez a profiltisztítás, elsősorban az ittenieket érinti, a két megyében összesen 160 dolgozót.

 

Ugyanakkor ez komoly problémát okozhat majd a kis és középvállalkozásoknak, melyek közül a debreceni térségben 90 kereshet majd más fuvarozási lehetőséget a vasúti helyett. Ráadásul az így kiseső tevékenységek a vasút más területein dolgozókat is érinteni fogja, a szakszervezeti vezető úgy fogalmazott: minden elbocsátás legalább egy másikat vetít előre, márpedig ez 1500-2000 cargós dolgozó esetében igencsak súlyos arányú munkahelyvesztést jelent. Ezért nagyon komolyan gondolják a sztrájkot, amin csak akkor változtatnak, ha a RCA szerdán Budapestre érkező vezetője egy kedvező bejelentést tesz.

HBN-ÉP

VDSZSZ: Csaknem hatszáz vasutas talpára kötne útilaput a Rail

A Rail Cargo Hungária privatizációjának felülvizsgálatát követeli a Jobbik