KSH: Nőtt az ipari termelés

Augusztusban az előző év azonos időszakához viszonyítva 17,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Ez az idei legkedvezőbb adat. Az év első nyolc hónapjában 10 százalékkal volt magasabb a termelés, mint tavaly ugyanebben a periódusban – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett tájékoztatójában. Tavaly augusztusban a termelésben még 19,7 százalékos csökkenést mértek.

Az ipari termelés motorja változatlanul az exportorientált vállalatok teljesítménye. Az ipari export 2010 első nyolc hónapjában 16,5, augusztusban 22,3 százalékkal emelkedett 2009 azonos időszakához viszonyítva.

Az ipari termelés motorja változatlanul az exportorientált vállalatok teljesítménye

Idén augusztusban a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 19,7 százalékkal nőtt, az energiaiparban – villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás – kismértékű, 1,2 százalékos a bővülés, a csekély súlyú bányászatban viszont 15,8 százalékos a visszaesés.

Augusztusban a feldolgozóipar tizenhárom alága közül tizenegyben regisztráltak termelésbővülést. A feldolgozóipari termelés csaknem egynegyedét képviselő számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása az átlag felett, 23,2 százalékkal nőtt. A második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés csaknem egyhatodát adó járműgyártás 31,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét. A teljesítményhez az is hozzájárult, hogy tavaly augusztusban az autóipar meghatározó cégei hosszabb idejű leállást tartottak, mint most. A harmadik legnagyobb alág, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása gyakorlatilag az előző év szintjén maradt.

2009 azonos időszakához képest az ipari termelés 2010 első nyolc hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű, 18,4 százalékos bővülés Észak-Magyarországon, a legkisebb, 4,3 százalékos Közép-Dunántúlon figyelhető meg.

– Független Hírügynökség –