KSH: Kissé nőtt a GDP az első negyedévben

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az első negyedévben 0,1 százalékkal volt magasabb, mint az előző év hasonló időszakában – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorsjelentéséből.

A GDP az előző negyedévhez képest 0,9 százalékkal bővült. A gazdaság teljesítménye öt negyedévnyi visszaesés után most nőtt először.

Az év első 3 hónapjában a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar teljesítménye 3,2 százalékkal nőtt, ami 0,4 százalékponttal járult hozzá a GDP növekedéséhez. Az építőipar teljesítménye 8,7 százalékkal esett vissza, hiszen több mint egynegyedével kevesebb lakás épült, mint az előző év azonos időszakában.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 0,7 százalékkal csökkent az év első három hónapjában, így 0,1 százalékponttal mérsékelte a GDP változását. A szállítás, raktározás, posta és távközlés együttes hozzáadott értéke 2 százalékkal emelkedett, elsősorban a növekvő exportforgalomnak köszönhetően. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye az előző negyedévhez hasonló mértékben 1,6 százalékkal mérséklődött. Ezt elsősorban az államháztartásból finanszírozott egészségügyi ellátás visszaesése okozta.

A háztartások fogyasztása 4,2 százalékkal csökkent 2010. első negyedévében, 3 százalékponttal mérsékelve a GDP változását. A háztartások fogyasztási kiadása 4,7 százalékos mértékben csökkent ebben az időszakban.

A külkereskedelmi forgalomban 478 milliárd forint többlet keletkezett az első negyedévben. Az export 13,7, míg az import 11,6 százalékkal nőtt.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint az Európai Unió gazdasága 2010 első negyedévében a magyar gazdaságnál kisebb mértékben, míg a német gazdasággal azonos mértékben 0,2 százalékkal bővült az előző negyedévhez viszonyítva.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , ,