KSH: Kevesebb lakás épült az első negyedévben

Idén az első negyedévben csaknem 4900 lakás kapott használatbavételi engedélyt, építési engedélyt pedig 5600 új lakásra adtak ki.

A használatba vett lakások száma 26, az új engedélyeké 30 százalékkal alacsonyabb, mint 2009 azonos időszakában. A lakások több mint felét továbbra is a Közép-Magyarországi régióban építik – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett gyorstájékoztatójából.

A KSH jelentése szerint 2010 első negyedévében a vállalkozások csaknem 22 százalékkal kevesebb lakást építettek, mint az előző év azonos időszakában. Önkormányzati lakásépítés gyakorlatilag nem történt, ugyanis csupán 14 lakás épült ilyen forrásból. A lakásépítések aránya a lakosság és a vállalkozói szektor között nagyjából fele-fele arányban oszlik meg. Ugyan az építőipari vállalkozások 23 százalékkal kevesebb lakást építettek fel, részesedésük így is 86 százalékra emelkedett, míg a házilagos kivitelezésé 11 százalékra csökkent.

A használatba vett lakások száma minden településtípusban csökkent, és az új engedélyek száma is csak a fővárosban növekedett. Budapesten az új lakásokból is több épült, mint az ország többi részén együttvéve, nagyjából kétszer annyi. A használatba vett lakások és az új engedélyek száma csaknem minden megyében csökkent – áll a KSH jelentésében.

A lakásépítésekkel szemben a vizsgált időszakban több üdülő kapott használatbavételi engedélyt. Összesen 229, ami két és félszeresen haladja meg a tavalyit, az engedélyezetteké azonban a 2009. évinek egyharmadára esett vissza.

A kiadott új építési engedélyek alapján 516 ezer négyzetméter lakóépület és 740 ezer négyzetméter nem lakóépület beépítését tervezik, 28, illetve 15 százalékkal kevesebbet, mint 2009 első negyedében. A lakóépületek esetében a legnagyobb arányban az egylakásos házak építése esett vissza, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

– Független Hírügynökség –