KSH: Javultak a baleseti statisztikák

Hét százalékkal csökkent a közúti balesetek száma 2009-ben. A halálos kimenetelűeké 15, a súlyos sérüléssel járóké 9 százalékkal lett alacsonyabb.

Tavaly közúti balesetben 822-en haltak meg, 174-gyel kevesebben, mint 2008-ban. Az ittasan okozott balesetek száma 3 százalékkal csökkent, 100 balesetből 13 esetben játszott szerepet az alkohol – számolt be a Központi Statisztikai Hivatal, legfrissebb közleményében.

Tavaly majdnem 18 ezer személysérüléses közlekedési baleset történt, majdnem 70 százaléka lakott területen belül. A balesetekben több mint 24 ezren sérültek meg, közülük 822-en meghaltak, 6500-an pedig súlyosan megsérültek. A KSH adatai szerint a balesetekben meghaltak 46 százaléka vétlen áldozat volt. A meghalt személygépkocsi-vezetők több mint fele, az áldozatul esett elöl ülő utasok fele, a hátul ülők háromnegyede nem volt bekötve.

A balesetek 92 százaléka a járművezetők hibájából történt, leginkább azért, mert túl gyorsan hajtottak. Az autópályákon bekövetkezett balesetek száma 2009-ben nagyjából annyi volt, mint egy évvel korábban. A balesetek 13 százalékában játszott szerepet az alkohol: ennek aránya a kerékpárosok és a segédmotorosok között a legmagasabb, a 25 százalékot is meghaladja. A közúti balesetek száma leginkább Közép-Magyarországon csökkent, itt 9 százalékkal kevesebb balesetet regisztráltak tavaly. A 10 ezer járműre jutó balesetek száma az Észak-Alföldön volt a legmagasabb.