KSH: Egy év alatt 3,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

Bár egy hónap alatt – augusztushoz képest – 0,1 százalékkal csökkentek szeptemberben a fogyasztói árak, a tavaly szeptemberi adatokhoz képest 3,8 százalékos a növekedés, sőt az év első kilenc hónapjában átlagosan 5,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden publikált gyorsjelentéséből.

Egy hónap alatt – 2010 augusztushoz viszonyítva – az élelmiszerek árai 0,4 százalékkal csökkentek, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 7,7 százalékos árcsökkenése és a többi élelmiszer 0,8 százalékos átlagos árnövekedése miatt. Növekedett a liszt, az étolaj, a sajt, a cukor és a szalámi, szárazkolbász, sonka, a tej és a kenyér ára. Árcsökkenés volt megfigyelhető a párizsi, kolbász és a száraztészta esetében.

Az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 3,9 százalékkal emelkedtek

12 hónap alatt, 2009 szeptemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 3,9 százalékkal emelkedtek. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 6,3 százalékkal növekedett az egyéb cikkek ára, ezen belül az üzemanyagok ára 15,9 százalékkal, a gyógyszerek, gyógyáruké 4,5 százalékkal nőtt. Szintén átlag felett drágultak a szeszes italok, dohányáruk (5,8%) és a háztartási energia (5,5%), ez utóbbin belül a vezetékes gáz ára 13,6 százalékkal nőtt, a távfűtésé 10,7 százalékkal csökkent.

A KSH adatai szerint az EU 27 tagországában 2010 augusztusban a fogyasztói árak a harmonizált adatok szerint átlagosan 2,0 százalékkal voltak magasabbak, mint 2009 augusztusban. Árcsökkenés volt megfigyelhető többek között Írországban (1,2%) és Lettországban (0,4%), a legnagyobb áremelkedést pedig Romániában (7,6%) és Görögországban (5,6%) mérték.

– Független HÍrügynökség –