KSH: alig volt változás a szálláshelyek forgalmában

Lényegében változatlan volt a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma az év első nyolc hónapjában, az előző évhez viszonyítva – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából.

A szálláshelyek árbevétele alig emelkedett. Továbbra is kevés a belföldi vendég, külföldről viszont 4 százalékkal többen érkeztek, mint tavaly ugyanekkor.

2 millió 304 ezer külföldi vendég 6 millió 530 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken január és augusztus között. Ez az előző évhez képest azt jelenti, hogy 4 százalékkal többen jöttek, viszont összességében ugyanannyi éjszakát töltöttek itt, mint tavaly. A legtöbb vendég Olaszországból, Csehországból és az Amerikai Egyesült Államokból érkezett, a szokásosnál kevesebben jöttek viszont Németországból, az Egyesült Királyságból és Lengyelországból.

A vizsgált időszakban 2 millió 770 ezer belföldi vendég 7 millió 97 ezer vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 2, az éjszakáké pedig 1 százalékkal mérséklődött a tavalyi év azonos időszakához képest.

A szálláshelyek árbevétele összesen bruttó 156 milliárd forint, ebből a szállásdíj-bevétel 86 milliárd volt

A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma az összes vendéget figyelembe véve 8 százalékkal esett vissza, Budapestenviszont 3 százalékkal nőtt. Az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Pécsen jelentős emelkedés volt: a vendégek száma 16, az éjszakáké 17 százalékkal volt több az első nyolc hónapban, mint tavaly ugyanekkor.

A szálláshelyek árbevétele összesen bruttó 156 milliárd forint, ebből a szállásdíj-bevétel 86 milliárd volt. Augusztusban 2150 helyen fogadtak el üdülési csekket, az első nyolc hónapban 13,2 milliárd forint értékben fizettek ezzel.

– Független Hírügynökség –További hírek a Magyarország kategóriából