A sógornő igazolványa

2020.01.10. 10:03

Vádemelés lett a vége a kedvezményes utazásnak

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség a két nő ellen közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat kedvezményes utazási igazolvány jogosulatlan felhasználása miatt.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Amint az a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség közleményéből kiderül, a vádirat szerint a vádlottak rokonok, és egy korábbi közös utazásuk során a fiatalabb nőhöz került a sógornője nevére kiállított, 90 százalékos utazási kedvezményre jogosító igazolvány. A nő 2019. augusztus 3. napján Polgárról autóbusszal kívánt Hajdúböszörménybe menni, és elhatározta, hogy az utazáshoz jogosulatlanul kedvezményes menetjegyet vált a sógornője nevére kiállított igazolvány felhasználásával. Ebből a célból felkereste rokonát, hogy adja át neki valamelyik közokiratát, amellyel a személyazonosságát tudja igazolni. Kérésére a sógornő átadta a lakcímkártyáját. Ezután a fiatalabb vádlott vádlott-társa igazolványával jogosulatlanul 90 százalékos kedvezményes menetjegyet váltott Hajdúböszörményig. Polgáron azonban a közlekedési vállalat ellenőrei is felszálltak a buszra, és ellenőrizték az utasok menetjegyeit. A fiatalabb vádlott az ellenőröknek átadta a menetjegyét és a kedvezményre jogosító igazolványt, majd felhívásukra fényképes igazolvány helyett a sógornője lakcímkártyáját. Az ellenőrök emiatt pótdíj fizetésére kötelezték, és az igazoltatáshoz rendőri segítséget kértek. A buszon utazó vádlott a rendőröknek már saját igazolványát adta át, és elismerte az okiratokkal való visszaélést – közölte a Főügyészség.

A hatályos jogszabályok értelmében az utazási kedvezményre jogosító igazolvány és a lakcímkártya közokiratnak, míg a felhasznált menetjegy magánokiratnak minősül.

A Hajdúböszörményi Járási Ügyészség az idősebb vádlottal szemben bűnsegédként, a kedvezményt felhasználó fiatalabb nővel szemben tettesként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette, utóbbival szemben továbbá hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Hajdúböszörményi Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság az ügyiratok alapján, tárgyalás lefolytatása nélkül a vádlottakkal szemben próbára bocsátás intézkedést alkalmazzon és a lefoglalt igazolványokat pedig visszavonás céljából küldje meg a kiállító hatóságoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában