Kósa több száz milliárdos kárt okozott kijelentésével szocialisták szerint

Kósa Lajos felelőtlen kijelentése több százmilliárd forinttal károsította meg Magyarországot – állítja a Független Hírügynökséghez is eljuttatott pénteki közleményében Oláh Lajos parlamenti képviselő, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke és Zsíros Zsolt, a párt debreceni vezetője.

A két politikus arra kéri Kósa Lajost, tartson nemzetközi sajtótájékoztatót, nyugtassa meg a piacot, mondja el, hogy csütörtöki kijelentése csupán egy belpolitikai célú, az önkormányzati kampány és a választási ígéretetek be nem tartását megalapozó nyilatkozat volt.

“A kijelentés hatására pár óra alatt 8 forintot gyengült a forint az euróhoz képest, 5 forinttal pedig a svájci frankhoz képest, a Budapesti Értéktőzsde is a bejelentés után 800 pontot esett” – áll a politikusok közleményében, akik számára világossá vált, hogy “a Fidesz átverte az embereket, mert nem tudja betartani a felelőtlen ígéreteit, s kiderült, hogy semmilyen gazdasági tervvel nem rendelkezik.”

Emlékeztettek arra, hogy Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz ügyvezető alelnöke csütörtökön egy gazdasági konferencián kijelentette: “úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük.

Legfeljebb két évre szóló kríziskezelést hirdet meg a kormány a hétvégén és jövő héten. Ennek részeként a gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet.”

Oláh és Zsíros szerint Kósa Lajos felelőtlen nyilatkozata szembemegy az összes nemzetközi hitelminősítő, az IMF, az EU és a pénzpiac egybehangzó véleményével, mely szerint az ország állapota stabil, több szempontból jobb, mint az EU-átlag, s sokkal biztonságosabb, mint Görögország helyzete. Úgy vélik: egy kormánypárt prominense nem engedheti meg magának, hogy bizonytalanságot sugározzon a piac felé.

Úgy fogalmaznak: “most talán a Fidesz és Kósa Lajos is megérti, hogy míg ellenzékből nagyon könnyű volt felelőtlenül ígérgetni, mindenre nemet mondani, különösebb teher nélkül csődhelyzetet vizionálni, addig egy ekkora parlamenti felhatalmazással rendelkező kormánypártként kiemelten figyelni kell, hogy a mostanság törékeny és bizalmatlanságra hajlamos nemzetközi pénzpiac felé milyen üzeneteket küldünk.

Kósa Lajos tegnapi nyilatkozata több százmilliárd forinttal károsította meg Magyarországot; a magyar betéteseket, a devizahitellel rendelkezőket, a kereskedőket, illetve a közel 30 milliárd forintos devizatartozással rendelkező Debrecent és polgárait is több milliárd forintos kár érte.”

A szocialista politikusok szerint kiderült, hogy a Fidesz nem tudja betartani a kampányban tett ígéreteit, nincsenek gazdasági tervei, amik pedig vannak, azt vagy az Európai Unió vagy a nemzetközi pénzügyi világ vezetői és meghatározó magyar gazdasági szakértők tartják teljesen elfogadhatatlannak.

Csütörtökön találkozott Orbán Viktor Jose Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével, ahol Barroso elmondta: nem megy bele abba Brüsszel, hogy az új kormány elengedje a hiányt, hiába is próbálkoztak ennek előkészítésével az elmúlt hetekben. Tudni lehetett, hogy nem fog menni. A Fidesz ezért fordul a nagyotmondás eszközeihez, amivel megrengeti az elmúlt egy évben nagy nehezen visszaszerzett nemzetközi bizalmat Magyarország iránt.

A két politikus közleményében arra kéri Orbán Viktort, tárja a nyilvánosság elé a Barrosoval folytatott tárgyalás részleteit, s egyben felszólítja Kósa Lajost, hogy a jövőben ügyeljen arra, hogy nek tegyen felelőtlen kijelentéseket.

Kérik Kósa Lajost, tartson nemzetközi sajtótájékoztatót, nyugtassa meg a piacot, s mondja el, hogy csütörtöki kijelentése csupán egy belpolitikai célú, az önkormányzati kampány és a választási ígéretetek be nem tartását megalapozó nyilatkozat volt.”

 

MSZP: Csődveszélyt említeni egyenlő az öngyilkossággal