Kárpótlás a turistáknak, ha sztrájk vagy természeti csapás miatt Görögországban ragadnak

Görögország kompenzálná azokat a turistákat, akik egy esetleges sztrájk, vagy természeti csapás miatt nem tudják elhagyni időben az országot.

A kulturális tárca vezetője kedden azt mondta: a kormányzat garantálja, hogy a bajba került látogatók szobát és ellátást kapjanak.

A görög szakszervezetek a kormány megszorító intézkedései miatt gyakran hirdetnek sztrájkot. A vasút dolgozók is munkabeszüntetést kezdtek kedden. Csütörtökön napi két órán át szünetel a közlekedés. Emiatt akadozik a forgalom a város és a nemzetközi repülőtér között is. Szerdán egy görög hajó blokád alá akarja venni a legnagyobb görög kikötőt, Pireuszt. Ezzel megbénulhat a hajóforgalom is. Ha valaki emiatt nem tud hazaindulni, akkor járna a kárpótlás. És azokat is ellátná a görög állam, akik az izlandi vulkánkitörés, vagy ahhoz hasonló légiközlekedési káosz miatt nem repülhetnének vissza hazájukba.

A vulkán miatt Görögországban ragadatt is kárpótlásra számíthatnak

A miniszter szerint akik áprilisban, az akkori vulkáni hamu miatt nem tudtak hazatérni, ők is kárpótlásra számíthatnak, igaz részleteket nem közölt arról, hogy hogyan. Elemzők arra emlékeztetnek, hogy Görögországot csak nemzetközi összefogással lehetett megmenteni az államcsődtől.

A görög kabinet a bejelentéssel a balkáni ország megtépázott renoméján akar javítani. A megszorító intézkedések elleni, gyakran zavargásba torkolló sztrájkok miatt is sokan lemondták nyaralásukat. A hivatalos adatok szerint 10 százalékkal esett vissza a foglalások száma, miközben korábban már éppen magához térni látszott a görög idegenforgalom a gazdasági válság után. A balkáni állam egyik legjelentősebb bevételi forrása a turizmus. A GDP csaknem 20 százaléka ebből származik.

– Független Hírügynökség –