Krizsán Xénia egyéni csúccsal kilencedik Götzisben, Thiam 7000 pont felett

Budapest/Götzis – Krizsán Xénia 6390 pontos egyéni csúccsal a kilencedik helyen végzett a hagyományos götzisi többpróba-versenyen a női hétpróbában, amelyet az olimpiai bajnok belga Nafissatou Thiam nyert meg nagyszerű, 7013 pontos eredménnyel.

Az U23-as Európa-bajnok, riói olimpikon magyar atléta a kétnapos versenyen 68 pontot javított egyéni rekordján, amelyet a 2015-ös pekingi szabadtéri világbajnokságon ért el. Két éve a kínai fővárosban 6322 pontjával szintén a kilencedik lett.

A viadal honlapja szerint a 24 éves Krizsán az első nap után még a 12. volt a világbajnoki erősségű, 28 fős mezőnyben, s vasárnap számról számra lépett előre.

A viadalon nem csupán Krizsán, hanem vetélytársai is remek formában versenyeztek, az első hat közül mindenki egyéni rekordot javított. Thiam pedig egészen parádés, 7013 pontos eredményével a szám történetében a negyedik atléta lett, aki át tudta lépni a 7000 pontos határt. Előtte a világcsúcstartó amerikai Jackie Joyner-Kersee, illetve a szovjet Larissza Turcsinszkaja még a nyolcvanas években törte át ezt a határt, legutóbb pedig a svéd Carolina Klüftnek sikerült ez 2003-ban, majd 2007-ben. Joyner-Kersee a világrekordot 7291 ponttal tartja.

– MTI –