Kritizálja a bukaresti kormányt a legnagyobb román ellenzéki párt alelnöke

A Nemzeti Összetartozás Napjáról és a kettős állampolgárságról szóló törvények elleni reakciók hiánya és a “szégyenletes hallgatás” miatt kritizálja a bukaresti kormányt a legnagyobb román ellenzéki párt alelnöke.

Titus Corlatean szociáldemokrata párti alelnök pénteken Bukarestben tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: míg a románság a trianoni békeszerződés 90. évfordulóját ünnepli – amely “politikai és jogi szempontokból rendkívüli jelentőséggel bír a román nemzet számára” -, az új magyar kormány “olyan régebbi elméleteket éleszt fel, melyeket Romániában elfeledettnek hittek és amelyek más szimbolisztikát kölcsönöznek Trianonnak”.

A román szenátor aggodalmát fejezte ki a “budapesti politikai események és jogi folyamatok miatt”. Mint mondta, a Nemzeti Összetartozás Napjáról szóló törvény indoklása a magyar nemzet tragédiájának és a közép-európai feszültségek fő forrásának nevezi a trianoni békeszerződést. Idézte a magyar alkotmány egy paragrafusát is, mely szerint “A Magyar Köztársaság felelősséget érez a határain kívül élő magyarok sorsáért, és előmozdítja a Magyarországgal való kapcsolatuk ápolását.”

“Ezek – a már törvénybe foglalt elméletek – a trianoni és versailles-i békeszerződéseket kérdőjelezhetik meg” – magyarázta Corlatean. A Mediafax hírügynökség szerint a politikus úgy fogalmazott: megkérdőjelezhető a magyar kormány részéről a trianoni szerződés tiszteletben tartásának szándéka.

A kettős állampolgárság törvényére utalva azt mondta: a jogszabály elfogadásával a magyar parlament a nemzetközi joggal ellentétesen diszkriminatív, etnikai alapon ítéli oda a magyar állampolgárságot. Szerinte ez nem ugyanaz, amit Románia a moldovai románokkal szemben alkalmaz, Bukarest ugyanis csak azoknak ad könnyített eljárással állampolgárságot, akik bizonyítani tudják, hogy a világháború után az igénylő elvesztette román állampolgárságát.

“Szégyenletes a román kormány, az elnöki hivatal és a külügyminisztérium hallgatása” – jelentette ki a román honatya.

Corlatean arra figyelmezteti a magyar kormányt, hogy a magyarországi kisebbségek helyzetével foglalkozzon, főképp a románokéval, amelynek nincs parlamenti képviselete.

– Független Hírügynökség –