Kreatív iparágakkal a Debreceni Egyetemen

Debrecen – Megnyílt pénteken a Debreceni Egyetem Kreatív Iparágak Inkubációs Központja, 378 millió forint uniós támogatással, és ezt meghaladó összegű önerőből.

A Szilícium Mező koncepció részeként a kreatív infokommunikáció területén működő, három évnél fiatalabb vagy K+F+I tevékenységüket megújító mikro- és kisvállalkozásokat segíti a Debreceni Egyetem február 19-én átadott, közel 400 millió forint értékű uniós támogatással megvalósult Kreatív Iparágak Inkubációs Központja.

Az egyetemi campusba illeszkedő centrum a magas műszaki felszereltséggel rendelkező irodahelyiségek mellett a fejlődéshez szükséges speciális eszközparkot – nagy értékű hardver és szoftver eszközállományt – is biztosítja a beköltöző cégek számára – ismerteti a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pénteki sajtóközleménye.

Befejeződtek az egyetem egykori angol tanárképző intézetének felújítási munkálatai. Megtörtént a speciális infokommunkációs eszközállomány telepítése is, így a mai napon megnyithatta kapuit a Debreceni Egyetem Kreatív Iparágak Inkubációs Központja.

Az Inkubációs Központ a Szilícium Mező kiépítésének egyik központi elemeként, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 378 millió forint uniós támogatással, és ezt meghaladó összegű önerőből valósult meg. A központ 1197 négyzetméternyi alapterületen biztosítja a kreatív informatika területén működő fiatal vállalkozások fejlődését, elsősorban a 3 évnél fiatalabb cégek infrastrukturális és szolgáltatásoldali támogatásával.

Emellett a K+F+I tevékenységüket megújító, 3 évnél régebben működő vállalkozások is bérelhetik a centrum irodáit, eszközeit – fogalmaz a dokumentum.

Az épület az informatikai cégek speciális igényeire kifejlesztett infrastruktúrával rendelkezik. Így nagy értékű hardver- és szoftver-eszközállomány bérelhető, valamint biztosított az épületen belüli és kívüli nagy sávszélességű optikai kábelhálózat is. Az akadálymentesített, korszerű centrum bérlőinek többek között videokonferenciák szervezésére is lehetőségük nyílik. A Debreceni Infopark Nonprofit Közhasznú Kft. által menedzselt projekt szorosan kötődik a Debreceni Egyetem által gesztorált Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez, ami az Észak-alföldi régió informatikai iparágának fejlesztésére, az ágazatban működő cégek és intézmények közötti együttműködési hálózat kiépítésére jött létre. A klaszter és az inkubációs központ létrehozása és fejlesztése, valamint a Szilícium Mező koncepció további stratégiai céljainak megvalósítása segítheti az Észak-alföldi régiót, hogy a Kárpát-medence keleti felének informatikai tudásbázisává váljon – olvasható a közleményben.
„A Kreatív Iparágak Inkubációs Központjába beköltöző cégeknek folyamatos szakmai támogatást nyújtanak a Debreceni Egyetem Informatikai Kara, és a már piaci tapasztalattal rendelkező sikeres cégek. Így segítik elő a folyamatos technológiatranszfert. A központ segítséget ad továbbá a megfelelő pályázati források felkutatásához, megrendeléseket közvetít a cégek számára, és a nemzetközi partnerkeresésben is aktívan részt vesz” – ismertette az inkubációs központba beköltöző vállalkozások lehetőségeit Tóth István projektvezető.