Aquaticum

2019.12.17. 13:53

Innovatív strand a természetvédelem jegyében

Javában zajlik az új, 21. századi Aquaticum Debrecen Strand építési munkálatai, melyet jövő nyáron már ki is lehet próbálni.

Az Új Főnix Terv Élhető város programjában, a Modern Városok Program keretein belül jön létre az új strandkomplexum, mely ikonikus jelképe lehet a dinamikusan fejlődő Debrecennek. Ennek a programnak köszönhetően a parkerdő országosan, sőt közép-európai szinten is meghatározó rekreációs központtá válik, melynek a már látványosan megújult elemei a Nagyerdei Stadion, a Békás-tó környéke, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad, a Nagyerdei Víztorony és a Ködszínház. A fejlesztési terv egyik utolsó eleme pedig a háromgenerációs, ultramodern nyitott vízi élménypark, ahol a különböző korosztályok igényeinek megfelelően, különleges attrakciókat és a pihenést, rekreációt szolgáló elemeket egy helyen vehetik majd igénybe a vendégek.

Zöld koncepció

Azonban az Aquaticum Strandfürdő tervezéskor nemcsak a korszerű, különleges formavilágra, az európai színvonalú élményelemekre, lélegzetelállító újdonságokra helyeztek nagy hangsúlyt, hanem arra is oda kellett figyelni, hogy Magyarország első természetvédelmi területén helyezkedik el, ahol különleges védett növény- és állatfajok élnek. Ráadásul a Nagyerdő az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 hálózat része is. Ez egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához. Így szigorú szabályoknak, komoly feltételeknek kellett megfelelni, egy olyan modern élmény komplexumot kellett tervezni, melynek fontos kritériuma, hogy tiszteletben tartsa a zöld környezetet, minél nagyobb zöldfelülettel, sok fával, növénnyel. A természetvédelmi irányelvek tudatos betartására az egész építkezés során nagy hangsúlyt fektetnek, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után. A beruházás alatt kivágott, nem őshonos fák helyére újakat telepítenek, a meghagyott fák mellé pedig 200-220 csemetét ültetnek. Óriási élő zöldfalak és függőleges, a vizet és az égboltot megidéző, vízfátyollal betakart felületek hozzák érinthető közelségbe a természetet.

Lenyűgöző megoldás

Mivel az erdő által behatárolt, funkcionálisan szűk terület állt a tervezők rendelkezésére, a zöld felület nagyságából pedig nem akartak engedni, így nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen is terjeszkedik a hipermodern új strandfürdő flórája. Ezzel a megoldással lehetőség nyílt a vízfelület majdnem megduplázására, a régi strandhoz képest. Igen látványos építészeti elem, a 12 méter magas, háromszintes, minden irányból könnyen megközelíthető és átjárható központi épület, amely kialakításából adódóan jelentősen növeli a hasznosítható négyzetméterek számát. A medenceszinten gyógy- és relaxációs medencék, sportvilág (50 és 33 1/3 méter hosszú úszósávokkal), kalandmedence, négyféle óriáscsúszda, mászófal, 4 méter mély ugrómedence „Tarzanfával” is helyet kap, három féle, akár 4,7 méteres ugrómagassággal. A felső szinten a napozó teraszok és vízi bár mellett egy nagyon izgalmas, üvegfalú medencét alakítanak ki. A felszín alatt lesznek majd az öltözők és a szociális helyiségek. A gyerekeket egy egyedülálló víziparadicsom várja bébi medencével, spray parkkal, „Robinson fával”. Külön szenzáció lesz a tizenéves korosztály számára az a modern, „kaland léghajókikötő”, amely különböző attrakciós elemekkel, csúszdákkal készteti folyamatos aktivitásra a „landolni” kívánó gyerekeket, mintegy 2000 négyzetméteren. A „száraz tevékenységet” igénylő gyerekekre és felnőttekre is gondoltak a strand megálmodói, a terület északi részén kialakítandó játszótérrel, kültéri kondiparkkal és a labdajátékok szerelmeseinek építendő strandfoci, kézilabda, teqball, streetball és lábtengó pályákkal. Mindezek mellett hullámmedence, sodrómedence, varázssétány, színpad, zöld növényfalak, halkan csordogáló vízesés, vízfátyol teszi izgalmas élményközponttá az új strandot. A Pallagi út felőli sétányon pedig éttermeknek, cukrászdának, fagyizónak, lángososnak, kisebb boltoknak alakítanak ki üzletfelületet.

Az ország és Közép-Európa egyik legkülönlegesebb és leglátványosabb, természetvédelmi területtel körbeszőtt strandfürdőjével lesz gazdagabb Debrecen 2020 nyarától. A Nagyerdő pedig így még meghatározóbb, izgalmasabb turisztikai célponttá válik, megőrizve a gyönyörű természeti adottságokat.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!