Közúti kontroll Debrecenben

Közúti kontroll Debrecenben
© Fotó: police.hu
Debrecen – Közel 120 járművezetőt ellenőriztek a Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai.

2017. november 15-én 16 és 20 óra között a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében finn módszeres ittasság-ellenőrzést végeztek az egyenruhások a Vámospércsi, a Diószegi és a Létai úton. A rendőrök 118 gépjárművezetőt ellenőriztek, közülük egy sofőr sem bizonyult ittasnak. Kisebb fokú szabálysértések elkövetése miatt a rendőrök öt járművezetővel szemben helyszíni bírságot, a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt pedig két sofőrrel szemben közigazgatási bírságot szabtak ki.

A rendőrség felhívja a járművezetők figyelmét a közúti közlekedési szabályok mindenkori betartására. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság elsődleges feladatai közé tartozik a közlekedésrendészeti feladatok maradéktalan ellátása mellett a közlekedés biztonságának megteremtése. A közlekedők így folyamatos ellenőrzésekre számíthatnak a megye útjain, annak érdekében, hoxgy a hatóság minél több kockázati tényezőt kiszűrjön a forgalomból.

A „Látni és látszani 2017 – egymásért” kampány keretében az ellenőrzés során a rendőrök felhívták a járművezetők figyelmét a láthatóság fontosságára is. A közúti közlekedési balesetek megelőzése fontos társadalmi érdek, ezért a rendőrség az alábbiakra hívja fel a figyelmet a biztonságos közlekedés érdekében:

  • Mindig vezessünk körültekintően, tartsuk tisztán a gépjármű fényszóróit, világító eszközeit, szélvédőit és cseréljük ki az elöregedett ablaktörlő lapátot!
  • A belső párásodás megszüntetése nélkül soha ne induljunk útnak! A szélvédők szárításának legjobb módja az üvegekre irányított és intenzív fokozatra kapcsolt légkondicionáló használata.
  • A jármű féktávolsága a hőmérséklet, a leesett csapadék és az útviszonyok függvényében akár többszörösére is megnőhet, ez meghatározza a közlekedési baleset elkerülésének lehetőségét.
  • Legyünk türelmesek az úttesten lassabban áthaladó gyalogosokkal, biztosítsuk biztonságos átkelésüket és várjunk, amíg a gyalogos átér az úttesten!
  • Késedelem nélkül reagáljunk, ha a gyalogos szabálytalanul – nem elsőbbségi helyzetben – haladna át az úttesten! A gyalogátkelőhelyek megközelítése során legyünk körültekintőek!
  • Fokozott óvatossággal közlekedjünk a bevásárlóközpontoknál, a vasúti pályaudvarok, az autóbusz-megállók, valamint az iskolák, sportlétesítmények és nyugdíjas otthonok közelében!

– police.hu –