Központosított irányítás

Megalakult a megyei operatív törzs, amely koordinálja a térség belvízvédelmi munkálatait.

A Gyárfás Ildikó, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Védelmi Bizottság elnöke vezette testületben a vízügyi igazgatóság, a földművelésügyi hivatal és a katasztrófavédelem képviselői kaptak helyet.

A testület felkérte a helyi védelmi bizottságokat, a  vízgazdálkodási társulatokat, valamint a belvízi övezetekben elhelyezkedő és kiemelten  veszélyeztetett 13 település önkormányzatát, hogy a védekezés tervezett munkálatait és költségvetését a megyei operatív törzshöz juttassák el. 

Folyamatos igényfelmérés 

Az  adatok szerint a három vízgazdálkodási társulatnak a védekezési költségére közel hatmillió forint igény érkezett a megyei operatív törzshöz. Öt településről jelentettek lakóingatlan védelme érdekében történt védekezési költséget és jelezték  igényüket. A helyi vízkárokkal kapcsolatosan a kárfelmérés folyamatos.

A megyei operatív törzs  felhívta az önkormányzatok figyelmét arra, hogy a közhasznú foglalkoztatási keret terhére beadott önkormányzati pályázatokat, amelyeket a belvíz elleni védekezésről szólnak, soron kívül bírálják el a munkaügyi központok.

P.Gy.

Kapcsolódó cikk:
Megszűnt az árvízveszély, 91 ezer hektárt borít belvíz