Központban a különleges gyerekek

Központban a különleges gyerekek
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A speciális nevelési igényű, magatartási vagy tanulási problémákkal küzdő gyerekek oktatási, nevelési problémáiról és azok megoldásáról tanácskozott több mint százötven szakember a Debreceni Egyetemen tartott III. Különleges Bánásmód Nemzetközi Konferencián.

Az intézmény Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara tavaly indította el gyógypedagógia képzését, amely minden várakozást felülmúlt. A két évfolyamon csaknem 500 hallgató tanul, akik pótolhatják a hazai szakemberhiányt.

– A szakhoz kapcsolódó képzési és tudományos munkánk meghatározó szerepét hangsúlyozva februárban a kar nevét is módosítottuk. Az egyre növekvő hallgatói létszám miatt pedig bővíteni kellett a hajdúböszörményi campust, a helyi önkormányzat ajánlott fel oktatási célra egy csaknem 1800 négyzetméteres régi iskolaépületet, amit néhány nap múlva birtokba is vehetnek a diákok és az oktatók – hangsúlyozta Bálint Péter dékán a GYGYK pénteki konferenciájának megnyitóján.

konferencia_Bálint Péter dékán | Fotó: unideb.hu

A hallgatók szakmai felkészülését is segíti a kar harmadik alkalommal megszervezett Különleges Bánásmód Konferenciája, melyre százötven gyógy- és óvodapedagógiai szakember, valamint hazai és határon túli képzőintézmények, illetve szakszolgálatok képviselői érkezek. A plenáris üléseket követően hat szekcióban folyt a tanácskozás a legfontosabb témakörökben.

– Előadóink a sajátos nevelési igényű és hátrányos helyzetű fiatalok mellett a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő, vagy éppen a tehetséges gyerekekkel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket hozták el az érdeklődő szakembereknek. Sőt, idén először a doktorandusz hallgatók is bemutatkozási lehetőséget kaptak egy külön szekcióban – tájékoztatott Gortka-Rákó Erzsébet általános dékánhelyettes.

konfeencia3_Fotó: unideb.hu

A rendezvényen részletesen megismerhették a résztvevők a kar Különleges Bánásmód folyóiratát is, amely a gyógypedagógia szak tudományos hátterét erősíti. A konferencia kísérőprogramjaként pedig Jeremy Parrott és Parott Gábor, valamint a Dr. Molnár István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tanulóinak időszakos kiállítása is megnyílt.

– Debreceni Egyetem –