Közösségi tér is: irány ki az Újkertbe, a Máltai Játszótérre!

Mozgás, ügyesség: a játékok fejlesztenek is
Mozgás, ügyesség: a játékok fejlesztenek is - © Fotó: Matey István
Debrecen – Hasznos és minőségi időtöltést nyújtanak az igényes játszóterek a lakótelepi fiataloknak.

Sok izgalmas játszóeszköz, rengeteg lehetőség, kifogástalan környezet – ez várja a látogatókat díjtalanul a Máltai Játszótéren, mely az újkerti szánkózódombnál, a Lehel utcai parkban található.

Szinte minden gyermek számára hatalmas élményt jelent a napnak az a pontja, amikor elindulhat ide. Hiszen a létesítmény igazi közösségi élményt nyújt a gyerekeknek és szüleiknek egyaránt. De a gyermek szociális fejlődése érdekében is nagyon fontos, hogy már óvodás kora előtt látogassa a játszóteret, mivel itt szerezheti meg az első közösségi élményeit.

Parkosított környezet

– A játszótér Debrecenben 2004 óta üzemel, míg hasonló társai az ország különböző pontjain is megtalálhatóak, leginkább a nagyobb városokban. Ezeket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működteti és támogatja. A név innen jön, de a Máltai játszótér tulajdonképpen egy programelemnek a része, ami a „játszva megelőzni” programból jött – mutatta be a gyerekszigetet a Napló érdeklődésére Király Anna intézményvezető.

Az itt dolgozó embereknek, illetve önkénteseknek az az első számú feladatuk, hogy segítsék a lakótelepen élő fiatalokat szocializálódni, és minőségi időtöltéssel kössék le a figyelmüket a játékok segítségével. Igazából ez egy prevenciós program. Itt megtanulják a gyerekek, hogy ne rongáljanak, ne szemeteljenek, ne beszéljenek csúnyán, és azt is, hogy a felesleges energiájukat hogyan vezessék le.

uk2Fotó: Matey István

A tér jól megközelíthető közterületen fekszik, parkosított környezetben, forgalmas úttól mentes övezetben. Régebben volt éjszakai őrszolgálat, mára már kamerarendszerrel távolról felügyelik a játszótér biztonságát.

Csaknem húsz, EU-szabványos játékkal rendelkezünk, van köztük Fly, Hipp-hopp, bébihinta, fészekhinta, vár, csúszdák, homokozó, labdadobáló, kötéltorony, fitneszeszközök”

– sorolta Király Anna.

Programok minden nap

Az épületben használhatók társasjátékok (például Monopoly, Activity, Catan, Twister), és lehet kölcsönözni is: megtalálható náluk tollasütő, pe­lota, petanque, frizbi, ugrálókötél. A játszótér szakemberek irányításával minden nap változatos programokat kínál a családoknak, gyerekeknek, fiataloknak egyaránt. Ilyenek az állandó programok (szeptembertől június végéig), a zenebölcsi és bábelőadások és az időszakos programok, köztük a játszótér születésnapja, gyereknapi rendezvény, farsang, húsvét, valamint karácsonyi programok, és kirándulások szervezése is.

– Szilágyi Zsófia –