Közösségi célokra is jut a nyert támogatásból

Pósán László és Buzás Dénes
Pósán László és Buzás Dénes - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Csaknem félmilliárd forintot nyertek pályázatokon az utóbbi időben a debreceni görögkatolikus, református és római katolikus egyházak – jelentette be dr. Pósán László (Fidesz) ország­gyűlési képviselő kedden.

– A görögkatolikusok mintegy 25 millió forintot nyertek ifjúsági programok támogatására, 24 milliót hagyományőrző rendezvényekre, 130 milliót a roma szakkollégium támogatására, a keresztény értékrend megőrzésére pedig újabb 25 milliót kaptak – részletezte a képviselő.

A reformátusok pályázatai közül három lett sikeres, melyekből kettőt a kerekestelepi és bánki református egyházközség adott be. A bánkiak 50 milliót fordíthatnak társadalmi kohézió erősítésére, a kerekestelepi terület pedig 49,3 millióval lett gazdagabb. A Magyar Református Szeretetszolgálat alapítványa 81 milliót kapott, amit jótékony célokra fordítanak. A római katolikus egyház majd’ 100 milliót nyert két pályázaton, s ezt a 120 éves Svetits Intézet kapja. A pénzből a személyiség- és a közösségfejlesztést támogatják.

p2

Fotó: Derencsényi István

Buzás Dénes, a kerekestelepi gyülekezet lelkésze elmondta, a kerekestelepi és bánki közösség szociális intézményeket tart fent, Bánkon bölcsődét, óvodát és iskolát is üzemeltetnek.

A két gyülekezet 40 éve van társegyházközségi kapcsolatban. Közös programokat, családi napokat, kirándulásokat és véradásokat is szerveznek, fontosnak tartják a gyermekvédelmet, a bűnmegelőzést és a drogprevenciót, így ezekhez nagy segítséget nyújt a nyert pénz.

HBN–BR