Közösségformáló télűző tavaszváró

Akt.:
Közösségformáló télűző tavaszváró
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A program erősödő turisztikai vonzerejében is bíznak a szervezők.

„Preventív” jelleggel tartják meg a télűző maskarádét február 6-10-ig Debrecenben; ha már eddig nem igazán volt hó, ezután se legyen! – hangzott el a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón, csütörtökön a Vojtina Bábszínházban.

A télűző, tavaszváró népi hagyományok szerte az országban megtalálhatók voltak különböző formában, ennek továbbélése a debreceni program – emlékeztetett Komolay Szabolcs alpolgármester. Mint elmondta, összefogással valósul meg a 17. Debreceni Maskarádé, a Főnix Rendezvényszervező Kft. és a Vojtina Bábszínház mellé a Modem is becsatlakozik.

maskarade2
Komolay Szabolcs | Fotó: Derencsényi István

A város kulturális negyede ismét megmozdult, hogy teret adjon egy múltból eredő szokás felelevenítésének, élményt nyújtson a közönségnek, emellett közösséget formáljon, és erősítse Debrecen turisztikai vonzerejét is – hangsúlyozta.”

Hozzátette: a Maskarádé a januári Dalidót követi abban a törekvésben, hogy a cívisvárosban minden hónapban legyen egy nagyrendezvény.

maskarade3
Asbóth Anikó | Fotó: Derencsényi István

A XVII. Debreceni Maskarádé fő eseménye 10-én, szombaton lesz, 10 órától kezdve a Kossuth téri színpadon kiváló megyei népzenei társulatok lépnek fel. 16 órától pedig egy színes, látványos maskarás felvonulást követően a Nagytemplom előtt megküzd egymással a bőséget képviselő Konc Király és a böjti időszakot megjelenítő Cibere Vajda, hogy utóbbi győzelmével „ráforduljunk” a tavaszra – ismertette Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Búzától a kenyérig

Második éve a megyei vásárszövetség is csatlakozott a programhoz, hogy „fesztiválosítsa” azt. Ezúttal 15 településről, köztük a határon túlról is érkeznek kézművesek portékáikkal – mondta el Hercz Vilmos, a Főnix Rendezvényszervező Kft. kulturális menedzsere.

maskarade4
Hercz Vilmos | Fotó: Derencsényi István

Tavaly a kolbász volt „étlapon”, idén a kalács köré szerveződik a maskarádé gasztrokulturális része.”

– Kürtős, mézes, foszlós vagy töltött kalácsot egyaránt kóstolni lehet majd. Emellett sokféle kézművesportéka, húsáru, bor, torma is megjelenik. Lesz egy mozgó malom, aminek segítségével a búzától a kenyérig tartó utat mutatjuk be a gyerekeknek. Azzal, hogy a gazdák 50 kilométeres körzetből hozzák termékeiket, a környezettudatosságra is igyekszünk felhívni a figyelmet – tette hozzá Hercz Vilmos.

HBN-SzT


Fotó: DMK
Debrecen - Jön a farsang, lassan áll a bál, de előtte még a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat programjai is csábítanak. Idén február 2. és 4. között zajlik a Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat, amelyhez ebben az évben is csatlakozott a Debreceni Művelődési Központ. Év...

Újra a Roncsbárba látogat a Tankcsapda
Debrecen - Kimozdulna, de nem tudja, merre induljon el? Debrecen a következő napokban is egy csomó lehetőséget kínál arra, hogy tartalmasan töltse el szabadidejét. Február 1., csütörtök 14.45 óra: 3. Magyar Filmszüret - A magyar film ünnepe az Apolló Moziban (február 8-ig) 16.30 óra: Mit kínál ...