Közösen kutatnák a sportot

Akt.:
Közösen kutatnák a sportot
© Fotó: Matey István
Debrecen – Fokozza az együttműködést a Debreceni Egyetem és a budapesti Testnevelési Egyetem.

Mivel az elmúlt napokban is több sportolót ért hirtelen szívhalál, a jövőben közösen kutatnák az ilyen kardiológiai problémák okait a Debreceni Egyetem és a fővárosi Testnevelési Egyetem szakemberei. Ez az egyik legfontosabb dolog amiben megegyeztek a két intézmény vezetői hétfőn folytatott tárgyalásaik során. A megbeszélés után Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora a Debreceni Labdarúgó Akadémián elmondta: annak is keresik a módját, hogy hogyan tudnák az élsportolók, a sportolók teljesítményét legálisan fokozni.

Közös finanszírozás

– Debrecennek erős az egészségipara. Nemcsak klinikák találhatók itt, hanem stadion, futballakadémia, termál víz, élelmiszer feldolgozó üzemek, mezőgazdasági területek, valamint gyógyszergyárak és egyetem is működnek. Vagyis az egészségipari minden szektora egy helyen megtalálható – jelentette ki Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. Szavaiból kiderült, hogy a Testnevelési Egyetemmel közös kutatásokhoz együtt fogják keresni főleg az uniós finanszírozási lehetőségeket.

Sportkutatás a hétköznapokban

Mocsai Lajos hangsúlyozta, hogy a Debreceni Egyetem kutatóival közösen kiemelt figyelmet akarnak fordítani az izmok működésére, a genetikára, valamint a mentális problémákra, az önbecsülés fokozására.

Bács Zoltán, a Debrecen Egyetem kancellárja a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy sportközgazdász és sportmérnök szakok elindítását tervezik, melyek kialakításában komolyan számítanak a Testnevelési Egyetem segítségére. Emellett minden bizonnyal oktatók is jönnek majd Budapestről ide.

HBN-OCs


Együttműködés a Debreceni Egyetem és a Testnevelési Egyetem között
A hirtelen sportolói halálesetek megelőzésének közös kutatására is kiterjed az a széleskörű együttműködés, amelyről hétfőn egyeztek meg a Debreceni Egyetem (DE) és a Testnevelési Egyetem (TE) vezetői.