Közösen fejlesztették a sugárterápiás-ellátást Temesváron és Szegeden

Szeged, 2012. július 13., péntek (MTI) – A leggyakrabban előforduló daganatos betegségek sugárterápiás ellátása javul azoknak a fejlesztésnek köszönhetően, amelyek uniós támogatással valósultak meg a Temesvári Területi Kórházban és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) onkológiai klinikáján – közölte Kahán Zsuzsanna, az SZTE tanszékvezető professzora pénteken.

 

A 2010 őszén indult, kétmillió eurós összköltségű beruházás lehetővé teszi, hogy a határ mentén élő, korszerű sugárkezeléssel jó eséllyel gyógyítható betegek számára is elérhetőek legyenek a térségben eddig nem alkalmazott módszerek – mondta a szakember a fejlesztésről tartott tájékoztatón.

A korszerű sugárterápiás technológiák alkalmazásával elkerülhető, hogy a páciensek teljes gyógyulását követően az eljárás mellékhatásaként másodlagos betegségek alakuljanak ki – hangsúlyozta az egyetemi tanár.

Az évente 1500-2000 új pácienst ellátó szegedi klinikán új besugárzó bunker épült, egy új sugárterápiás eszközt, egy lineáris gyorsítót is vásároltak, amellyel elsősorban a tömegesen előforduló daganatos betegségek – a prosztata-, az emlő- és a végbélrák – kezelése válik hatékonyabbá. A kevesebb mellékhatással járó technológia alkalmazása emellett lehetséges a fej-nyaki- és tüdődaganatos betegek esetében is – közölte Kahán Zsuzsanna.

Dema Sorin, a temesvári kórház sugárterápiás osztályának vezetője elmondta, a bánsági városban a meglévő két sugárterápiás eszköz korszerűsítése valósulhatott meg a most lezárult projekttel, így évi 1800 páciensük magasabb minőségű ellátást kaphat. A kórházban informatikai fejlesztések is történtek, többek között egy új besugárzástervező-rendszert állítottak üzembe.

A főorvosi közölte, a két intézmény közös szakmai protokollokat dolgozott ki, és kétnyelvű betegtájékoztató anyag is készült.

 

 

bkzg \ bri \ bdó

 

MTI