Közösen bulizó generációk

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: archív
Debrecen – A kapcsolatok miatt szeretünk fesztiválozni.

– A fiatalok szabadidőhöz kapcsolódó közösségi aktivitása az elmúlt két évtizedben teljesen átalakult. Megszűntek az iskolai, munkahelyi vagy közművelődési intézményekhez köthető közösségek. Ennek hiánya motiválja a fesztiválokon való részvételt – magyarázta Murányi István szociológus, miért vonzóak ezek a rendezvények. Hangsúlyozta, a kisebb csoportok hiánya, paradox módon, a fiatal korosztályt érinti leginkább.

– A szórakozóhelyek többnyire hétvégén kínálnak egyéjszakás bulikat, viszont nem beszélhetünk közösségekről. Ugyanakkor a nyári szünetre szerveződő fesztiválok, annak ellenére, hogy több napig tartanak, nem pótolják a 11 és fél hónap hiányát – húzta alá.

Hozzáfűzte, az idősebb generációk érdeklődését a fesztiválok iránt több, egymással szorosan összefüggő tényező magyarázza. – A napjainkban egyre népszerűbb retródivathoz kapcsolódó nosztalgia mellett figyelembe kell venni a már-már megfizethetetlen belépőket, amit a külföldi fiatalok mellett leginkább a jövedelemmel rendelkező szülők képesek megvásárolni – világított rá a szociológus.

Mint elmondta, a fesztiválokon nincs probléma a kölcsönös megértéssel, mivel a mai 15–29 évesek azonosulnak szüleik értékrendjével, a fiatalok egyre növekvő hányada pedig harmincon túl is a szülői házban élvezi anyuka és apuka gondoskodó védelmét.

HBN-SZM