Közösen az érbetegségek ellen

Közösen az érbetegségek ellen
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Több mint száz szakember három évig működött közre abban a kutatócsoportban, amely közelebb jutott az érbetegségek kialakulásának megismeréséhez is.

A szív- és érrendszeri betegségek okozzák a legtöbb fiatal és középkorú halálát, és nagyban rontják a betegek életminőségét is. A Debreceni Egyetem az Európai Unió 872 millió forintos támogatásával a klinikák és az elméleti intézetek kutatónak részvételével éppen ezért célozta az érbetegségek kialakulásának jobb megismerését és a megelőzési lehetőségek kidolgozását a „Vaszkuláris és kardiális kutatóhálózat: az ér- és a kardiovaszkuláris betegségek patomechanizmusai, diagnosztikái, farmakológiai befolyásolhatóságuk az alapkutatás szintjén” című pályázatban.

– A pályázat három éves futamideje alatt a szakemberek mások mellett arra keresték a választ, miért alakulnak ki ezek a betegségek, milyen új diagnosztikai eszközök segíthetnek a felismerésben, hogyan előzhetők meg – emelte ki Balla György akadémikus egyetem tanár, a projekt szakmai vezetője.

Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

A professzor szerint a pályázat egyik legnagyobb hozadéka az volt, hogy létrejött egy olyan kutatóhálózat, amelynek tagjai eddig elkülönülten dolgoztak, ám a projekt alkalmat teremtett a közös munkára, így több száz publikáció is született.

Muszbek László akadémikus, egyetemi tanár hozzátette: a pályázat, amely sok tehetséges kutatót itthon tartott és több fiatal tehetség is részt vett benne, elvezet az alapkutatástól az alkalmazott kutatásokig, vagyis eredménye a diagnosztikában és a terápiában is felhasználható.

kutatas3_ Fotó: unideb.hu ©

A pályázat révén a jövőben például egy szívinfarktusos betegnél kideríthető majd, hogy hajlamos-e ritmuszavarra, vagy az érelmeszesedés során lehetővé válik a plakkok leoldása az érfalról, így visszafordítható lesz az egészségkárosodás – említette példaként Balla György.

A kutatásban a Gyermekgyógyászati-, a Belgyógyászati-, a Szem-, a Sebészeti- és a Kardiológiai Klinikák, az Élettani-, a Biokémiai és Molekuláris Biológiai, a Gyógyszertani-, a Patológiai Intézet, továbbá a Trombózis Kutató Központ és a Gyógyszerésztudományi Kar több mint száz szakembere vett részt.

– unideb.hu –