Négy egyetem szakemberei dolgoznak azért, hogy mi jobbakat ehessünk

Akt.:
Négy egyetem szakemberei dolgoznak azért, hogy mi jobbakat ehessünk
© Fotó: Matey István
Debrecen – Együtt fejlesztette négy vidéki egyetem az élelmiszeripari oktatást.

Közösen vizsgálták a gasztronómiához, az élelmiszer-biztonsághoz, a vendéglátáshoz és a turizmushoz kapcsolódó felsőoktatási képzések javításának lehetőségeit a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, az egri Eszterházy Károly Főiskola és a Nyugat–magyarországi Egyetem szakemberei. Az unió által támogatott, bő két évig tartó, 1 milliárd 600 millió forintba került program keretében együtt dolgoztak ki erre vonatkozó tananyagokat, valamint élelmiszer kutató központot hoztak létre a Debreceni Egyetemen. Megalkottak egy a hungarikum védjegyhez kapcsolódó jelölést is.


Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Az együttműködés keretében a debreceni szakemberek 77 rendezvényt tartottak, 75 alkalommal összesen 40 országban jártak. A Debreceni Egyetemen 48 új munkahelyet tudtak megtartani, 43 fő pedig folyamatos keresetkiegészítést kapott – ismertette dr. Jávor András, a helyi felsőoktatási intézmény rektorhelyettese.


Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Az egyetemek az élelmiszeripari fejlesztésekhez kapcsolódó alprojektben mások mellett a marketing, a táplálkozástudomány, a hungarikumok és az úgynevezett funkcionális élelmiszerek területén is megvalósítottak szakmai feladatokat. Fontos szerepet kapott a kapcsolattartás az élelmiszeripari diplomát szerzett szakemberekkel és a végzős hallgatókkal.

HBN-OCs


Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©