Közösen a „démonok” ellen

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Uriel Sinai/Getty Images
Debrecen – A kábítószer-fogyasztás veszélyeire hívták fel a figyelmet a függők.

A drogmentes világnaphoz kapcsolódva középiskolás diákokkal beszélgettek a Fordulópont Szenvedélybetegek Rehabilitációs Intézményének lakói nemrég az Ifjúsági Házban.

– A Fordulópont egy német modell alapján működő központ, ahol egy, ha szükséges két esztendőn keresztül segítjük tíz ember gyógyulását. A közösségben a betegek nincsenek egyedül a problémáikkal, így könnyebben tudják átvészelni ezt az időszakot – mondta Tóth Bence, az intézet vezetőhelyettese. Majd Tibor, az otthon egyik lakója vette át a szót. – A bekerülést egy hónapos izolációs időszak követi, amikor semmilyen módon nem kommunikálhatunk a világgal. Az ellátott ilyenkor önmagára figyelhet, valamint megismerheti a többieket és megtanul alkalmazkodni a belső szabályokhoz. Mint kiemelte, a legfontosabb, hogy tudjunk segítséget kérni, mivel az megkönnyíti a hétköznapokat.

A drog fogságában

Pörögtem, elfelejtettem a gondokat és remek ötleteim támadtak – mesélte Gábor, mit érzett, amikor a drogok hatása alá került. A 21 éves fiatal bolti eladónak tanult, amikor egy felsőbb éves srác megkínálta marihuánával. Eleinte havi egy-két alkalommal használta, később pedig jöttek a biofüvek meg a JVH. Utóbbit három éven keresztül napi szinten szívta.

– Annyira sóvárogtam a fű iránt, hogy ha nem jutottam hozzá, rosszul voltam. Betörtem a boltba, ahol a gyakorlatomat töltöttem, biciklit loptam, eladtam mindent, hogy pénzhez jussak és anyagot vehessek, mindössze 16 évesen – fogalmazott.

HBN-SzM

A teljes cikk a Napló csütörtöki számában olvasható.