Közös ünnepe a magyar lírának és Debrecennek

Takács Zsuzsa Kossuth-díjas költő a Debreceni Költészeti Fesztivál idei díszvendége, kedden találkozhatnak vele a Kölcseyben.
Takács Zsuzsa Kossuth-díjas költő a Debreceni Költészeti Fesztivál idei díszvendége, kedden találkozhatnak vele a Kölcseyben. - © Fotó: Napló-archívum
Debrecen – Fazekas-emléksétával, szavalóversennyel, verskommandóval tisztelegnek hétfőn.

Gyakran igyekeznek rámutatni a szónokok arra a sajátos és továbbgondolásra érdemes egybeesésre, hogy a magyar költészet napja és Debrecen városé ugyanaznap van. A cívisvárosban évek óta költészeti fesztivál fonódik líránk ünnepe köré, hétfőn például a 250 évvel ezelőtt született Fazekas Mihály emlékére szerveznek verses sétát, József Attila munkássága előtt pedig kétnapos szavalóversennyel tisztelegnek a Déri Múzeumban. A csatlakozó programok közül érdemes figyelni a 17 órakor a Nagytemplom mellől induló verskommandóra, melynek résztvevői igyekeznek „költeményekbe öltözteni” a cívisvárost.

Debrecen szabad királyi várossá nyilvánításának emlékét őrzi a szintén április 11-ére eső városnap, melynek – több kulturális esemény mellett – ünnepi közgyűlést szentelnek. A Kölcsey Központban ez alkalommal díszpolgári címet adományoznak, valamint Pro Urbe-, Mecénás- és Sajtódíjat, illetve Kölcsey Ferenc-ösztöndíjat vehetnek át az arra érdemesek.

HBN