Közös tekeréssel mutatták meg, miért fontos a bringaturizmus

Akt.:
Közös tekeréssel mutatták meg, miért fontos a bringaturizmus
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Lehetőséget látnak a kerékpáros turizmusban, erre a döntéshozók figyelmét is felhívnák.

Bár a reggel kissé csípős volt a nyeregben, de összességében kellemes őszi idő köszöntötte szombat reggel a helyi bicikliseket, akik bejárták azt a tervezett túraútvonalat, amelytől a kerékpáros turizmus fejlődését várja a Magyar Kerékpárosklub.

Debrecenben közel tíz helyi kerékpáros turizmus iránt érdeklődő szervezet csatlakozott a klub regionális programjához. Az Összetekerünk kezdeményezés célja az is, hogy a döntéshozók figyelmét felhívják a kerékpáros turizmusban rejlő kiaknázatlan lehetőségekre, az infrastruktúra fejlesztésének fontosságára.

A szervezők már október 20-án is tartottak egy fórumot – tájékoztatták szerkesztőségünket –, ahol rekordszámú helyi kerékpáros turizmus iránt érdeklődő, illetve abban tevékenykedő szervezet vett részt. Itt egyebek mellett bemutatták a tervezett útvonalat és a megvalósítási terveket. Vállalták, hogy összeírják az útvonal menti lehetséges gasztronómiai partnereket, sőt, javasolnák az éttermeknek azt is, hogy kerüljön bringás menü az étlapra.

Ezt a túraútvonalat járták be szombat délelőtt a bringások, akik változó minőségű aszfaltozott, illetve jelenleg földes úton is tekertek. A résztvevők a tócóvölgyi vasútállomásnál gyülekeztek, majd Ondód és a közkedvelt Kráter-tó érintésével Nagyhegyes irányába tekertek egészen a Keleti-főcsatornáig. Annak töltésén Balmazújvárosig haladtak, onnan fordultak Debrecen felé. A tervezett útvonal érinti a Macsi-balcsi tófürdőt, illetve a zeleméri templomromot. Onnan Józsán és a 35-ös számú főúton érhetnek vissza a karikázók a megyeszékhelyre. Az útvonal távja mintegy 60 kilométer.

A szervezők az útvonaltervüket bemutató térképen jelzik: több helyen útjelzőtáblákra volna szükség, de az is látható rajta, hol vehetnek ivóvizet a biciklisek. A szervezők hangsúlyozták, az útvonalban még lehetnek változások.

HBN