egészség

2019.12.18. 12:49

Még nincs influenzajárvány, de már érdemes oltatni

Hajdú-Bihar megyében 62 ezer adag oltóanyag már elérhető.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2019. december 9–15. között az országban 9 280 személy fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, olvasható a Nemzeti Híregészségügyi Központ legfrissebb, a mai napon kiadott jelentésében az ÁNTSZ oldalán. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal érdeklődésünkre közölte, megyénkben még nincs influenzajárvány, és az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek száma is alacsony.

Felkészíteni az immunrendszert

Hangsúlyozták, az influenza elleni védekezés, a betegség, valamint a szövődményei megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás. Azok, akik minden évben beoltatják magukat, magasabb szintű védelmet élveznek bármely életkorban, és a rendszeres újraoltásokkal pedig a védettség mértéke növelhető. A hazánkban forgalomban lévő influenzaellenes oltóanyagok kizárólag inaktivált vírust, vagy annak csupán egy meghatározott részét tartalmazzák. Fontos tudni, hogy ezek nem okoznak megbetegedést, hanem csupán „felkészítik” az immunrendszert az influenza elleni védekezésre.

Magyarországon a kockázati csoportba tartozó személyek számára 1 millió 300 ezer adag oltóanyag áll országosan rendelkezésre. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalban mintegy 62 ezer adag oltóanyag már elérhető, amelyeket az érintettek a háziorvosuktól, illetve a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosától igényelhetnek. Az oltás beadását célszerű minél előbb igényelni, de mindenképpen javasolt a járvány kezdete előtt.

Megtudtuk, a védőoltásokat az oltóorvosok az igényléseik alapján kapják a kormányhivataltól. A már háziorvosi rendelőkben lévő mennyiséget a 2019. évi várható felhasználásra figyelemmel igényelték meg, ami az elmúlt évek tapasztalatai alapján határoztak meg. Amennyiben az igényelt mennyiséget felhasználják, természetesen lehetősége van az oltóorvosoknak arra, hogy további vakcina-mennyiséget igényeljenek.

Ingyenesen igényelhetik

A korábbi évekhez hasonlóan idén is jogosultak az ingyenes védőoltás igénybevételére többek között:

  • a 60 éven felüliek,
  • a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők,
  • az asztmás betegek,
  • a szív-, és érrendszeri betegségben szenvedők,
  • az immunhiányos állapotban szenvedő betegek,
  • a krónikus máj- és vesebetegek,
  • az anyagcsere-betegségben szenvedők,
  • a várandós nők,
  • és azok a nők, akik gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik,

  • valamint az ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek.

    Térítésmentes oltást kérhetnek továbbá

  • az egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyek,
  • a várandós nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók, és az ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézmények dolgozói, valamint a krónikus betegségben szenvedő 6 hónaposnál idősebb, de 3 évesnél fiatalabb csecsemők és gyermekek.
  • A csecsemők védelme

    A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy a 6 hónaposnál idősebb csecsemők és kisgyermekek részére 3 éves korukig a felnőttekétől eltérő vakcina beadása szükséges, az oltóanyag megyénkben részükre is biztosított.

    Arról, hogy a védőoltást igénylő személy oltható-e, az oltóorvos dönt. Ám nem lehet alkalmazni a védőoltást többek között a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemő esetében, azonban őket úgy tudja a családja megvédeni az influenzával történő megfertőződéstől, hogy a csecsemő környezetében élők igénybe veszik a védőoltást. Nem javasolt emellett például lázas megbetegedés esetén beadatni az oltást, ilyenkor javasolt néhány napot várni a tünetek elmúlását követően, és akkor kérni a vakcina beadását.

    VK

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában