Közös öröm

Közös öröm
Az agresszív kismalac biciklizik az erdőben, majd a kétkerekűvel együtt hatalmasat esik. Az épp arra járó jótündér sajnálkozva odalép, hogy felsegítse, mire a malac rámordul: én így szoktam leszállni! Szőke Tímea írása.

Hétfőn Golden Globe-díjat kapott Nemes Jeles László filmje, a Saul fia. Természetesen címlapon hozta a hazai sajtó már csak azért is, mert magyar film először részesült az elismerésben, és egyáltalán, 27 év óta nem volt a jelöltek között sem.

A hírre nem csak a kultúrszakértők elemzései és (további díj-esélyeket érintő) latolgatásai indultak be, hanem a zsidózás és holokamuzás is. Nem mintha mindenkinek tetszenie kellene a filmnek, csak érdekes, hogy amikor éppen pozitív felhanggal tesznek az országról említést a nemzetközi porondon, akkor itthon hányan dagonyáznak az utálatban. Mi így örülünk, na.

Csütörtökön aztán kiderült, hogy az egyik legjelentősebb (ha nem a legnagyobb) presztizsű Oscar-díjra is jelölték az alkotást. Amit mellesleg magyar film összesen kétszer kapott meg, utoljára 1982-ben. Remélem, a Saul fia februárban ott lesz a győztesek között, és örülhetünk az újabb díjnak. Mindenki a maga módján, persze.

– Szőke Tímea –
hirdetés