Helyesírási kvíz

2020.06.23. 14:36

Kétharmadunk elbukott a sebesség-ellenőrzésen

Fábián György kollégánk – aki 2019 márciusában első helyezést ért el az I. Kárpát-medencei korrektorversenyen – immár több mint egy esztendeje eszi olvasóink életét helyesírási fejtörőkkel hétről hétre. Ezúttal sincs menekvés!

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Sok tesztestársunkon kifogott a legutóbbi, 55. kvízünk – mint az a 2020. június 19-ei értékeléskor nyilvánvalóvá vált: hat eset is magyarázatra szorul, köztük olyanok, amelyeket nem először veséztünk már ki a sorozatban.

anyajegyvizsgálatra: a megfejtések 41 százaléka volt helyes. A szabály: a 139.

Nők Lapja-cikk: 34 százalékban sikerült eltalálni. A szabály: a 112., illetve a 200. b).

készítési, csomagolási és szállítási feladatok: a válaszok 34 százaléka bizonyult jónak. Ez a típus már legalább a harmadik alkalommal igényel magyarázatot. Hasonló a helyzet, mint az 53. fejtörőnkben a látási és hallási panaszok példánál. Az indoklás itt olvasható. De térjünk ki rá külön is: a 263. c) szabálypont szerinti kötőjeles írásmódot közös utótagú (vagy előtagú) összetett szavak esetén kell alkalmazni. Esetünkben azonban – ha az indoklást az említett szabály logikájába illesztjük – nem összetételekből indultunk ki, hanem különírandó szószerkezetekből (készítési feladatok, csomagolási feladatok, szállítási feladatok), ezért nem használhatunk ebben a helyzetben kötőjelet. De még egyszerűbben megközelítve: nem másról van szó, mint arról, hogy a feladatok szónak halmozott minőségjelzője van, így egyszerű felsorolást látunk a feladatok előtt, melynek elemeit vesszővel választjuk el, kivéve persze az és előtt. Semmi extra.

sárgabarack-kínálat: 35 százalék a helyes megfejtések aránya. A szabály: a 139.

Tudod-e, fiam, mit szeretnék?: csupán 40 százaléknyi öröm ért bennünket, pedig ezt a problémát is többször tárgyaltuk már. A szabály: a 256.

sebesség-ellenőrzés: a válaszok 33 százaléka ment át a teszten. A szabály: a 139. (Ne felejtsük el, hogy az ellenőrzés már eleve összetett szó, így háromtagú, hatnál több szótagú az összetételünk, s ezért kell a kötőjel.)

Reméljük, ezúttal minden jobban megy; sok szerencsét kívánunk játékosainknak a most következő feladványsorhoz!

A megoldások többnyire ellenőrizhetők helyesírásunk mértékadó forrásainak legfrissebbikében (Magyar helyesírási szótár. Budapest, 2017, Akadémiai Kiadó), vagy az abban szereplő párhuzamos példákból levezethetők. Segítenek a Manyszi tanácsadóinak a válaszai is, az e-nyelv.hu oldalon.

F. Gy.

Korábbi helyesírási tesztjeink zöme megtalálható itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában