Helyi közélet

2012.09.13. 21:43

Tűz ütött ki a Barneválban - éjszakai oltás, friss információk

Debrecen - A Napló munkatársa egy rendőrautóban jutott be az udvarra, ahol mindenütt tűzoltó autók és láthatóan kimerült tűzoltók ülnek a fal tövében és szinte mindenkinek a kezében ásványvizes flakon van.

Debrecen - A Napló munkatársa egy rendőrautóban jutott be az udvarra, ahol mindenütt tűzoltó autók és láthatóan kimerült tűzoltók ülnek a fal tövében és szinte mindenkinek a kezében ásványvizes flakon van.

 

Dandártábornok a helyszínen 

Este 10 óra körül megérkezett a helyszínre Bérczi László dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, aki rövid tájékozódás és a raktárépület – mint kiderült: hűtőház – tulajdonosával való konzultáció után a Naplónak elmondta: egy hűtőházban keletkezett a tűz, mely 2001 óta használaton kívül, üresen áll. Bontási-átalakítási munkálatokat végeztek az épületen, amikor a szigetelőanyag meggyulladt. Hangsúlyozta, hogy az egykori hűtőházban veszélyes anyag, így pl. ammónia már nem volt. Megerősítette, hogy a megye több pontjáról 12 járművel mintegy félszáz kollégája 5 órás megfeszített munkával fékezte meg a lángokat.

A tábornok utalt arra is, hogy az oltással párhuzamosan a katasztrófavédelem mozgó laborja a helyszínen mérte a levegőben a mérgező anyagok koncentrációját, folyamatosan figyelték a széljárást és a környék lakóit is tájékoztatták a teendőikről. Így pl. arról, hogy amíg gomolygó füstöt látnak, tartsák zárva a házuk ablakait. Munkatársunk 22.15-kor hagyta el a helyszínt, akkor már az utómunkálatok folytak, melyeket a tábornok is megtekintett.

HAON-Petneházi Attila


Dr. Nagy Imre, a debreceni katasztrófavédelem vezetője arról tájékoztatta munkatársunkat, hogy néhány perccel 9 óra előtt sikerült a tüzet az egyébként teljesen zárt raktárépületben eloltani.

A tűzoltók kimerültségéről a szakember azt mondta, hogy nagyon nehéz volt az oltás, tekintve hogy a hatalmas raktárépületen nyílászárók egyáltalán nincsenek, ezért a több emeletes épületben végig hatalmas hőterhelés érte a kollégáit. Megtudtuk még tőle, hogy éppen az épület zártsága és a hatalmas füst miatt a lánglovagok csak légzőpalackkal és álarccal olthattak és gyakran kellett cserélgetni az egymást váltó osztagokat.

Közben elterjedt az a hír, hogy több ezer csirke tetem van a raktárban. Ezt dr. Nagy Imre kérdésünkre határozottan cáfolta.

A tűz okáról elmondta, hogy a használaton kívüli raktárépületet éppen bontották, amikor a szigetelőanyag meggyulladt és ez okozta a tüzet. Miközben a tudósítást adom a helyszínről, az épület peronján kormos arcú tűzoltó fiatalemberek ülnek, mellettük a bevetéskor használt sisakok, gázmaszkok és álarcok hevernek mindenüttt.

Kívülről a tűz nyomai csupán a hátsó peron kormos tartóoszlopain fedezhetők fel nyomokban. Az udvarra kidobálva néhány fém rácsból készült ládát és egy használaton kívüli mikrohullámú sütőt találtunk. Ez is azt támasztja alá, amit Nagy Imre mondott, jelesül hogy a használaton kívüli raktár gyakorlatilag üres volt.

A tűzoltók segítségével bejutottunk a kiégett épületbe, ahol a tűzoltó autók kék villogó fénye mellett magunk is meggyőződhettünk erről. Az oltás vezetője azt mondta este 9 órakor, hogy 1 órán keresztül minden bizonnyal még a helyszínen tartózkodik kollégáival, hogy ellenőrizzék, elmúlt-e teljes egészében a veszély.

A Bérczi László dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő azért indult Debrecenbe, mert bár személyi sérülés nem történt, az 5 fokozatú skálán a katasztrófavédelem 4-es kiemelt riasztásnak minősítette a volt Barnevál területén történt tűzesetet.


Elkerülték a kitepelítést

Este 8 óra után még mindig oltották a volt Barnevál területén kigyulladt raktárépületet a tűzoltók. A Napló tudomása szerint a füsthatást sikerült annyira lecsökkenteniük, hogy a környékbeli lakosok kitelepítésére nem lesz szükség.

Percekkel ezelőtt úgy értesültünk, hogy az országos katasztrófavédelem vezetője is a helyszínre érkezik. Munkatársunk szintén oda tart, hamarosan újra jelentkezünk.


Este fél 9 után kaptuk a hírt Lázár Miklóstól, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettese vezetőjétől, hogy útban van Debrecenbe, a tűzeset helyszínére Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő.


Emberi pillanatok

Este fél 10 előtt néhány perccel Nagy Imre alezredes és néhány bajtársa újra légzőmaszkot és -készüléket ölt magára és visszaindulnak a többszintes kiégett raktárépületbe. Azért mennek, hogy ellenőrizzék, valóban elhárult-e minden veszély, a maszkra pedig azért van szükség, mert az épület levegőjében még az oltást követően is mérgező gázok lehetnek.

Miközben munkatársunk a helyszínen követte az eseményeket, néhány igazán emberi pillanatot is megfigyelhetett. Ezek egyike volt, amikor az egyik fiatal tűzoltó sms-ben értesítette – vélhetően – a családját arról, hogy nincs semmi probléma, elvégezték a feladatot. Majd megállt egy gyümölcsszállító teherautó a volt Barnevál udvarán, a sofőr kipattant az ülésből, a raktérből kivett egy láda almát, letette a peronra és csak annyit mondott: osszátok szét magatok között fiúk!


 A Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóközleménye

Debrecenben, a Diószegi úti raktárépületben a délutáni órákban tűz ütött ki. A helyszínre tizenkét gépjárművel több mint negyvenen érkeztek a Hajdú-Bihar Megyei Katasztórfavédelem hivatásos tűzoltó egységeitől. A tűz oltása jelenleg is tart. Az égés során sűrű füst keletkezik, amelyben lévő anyagok beazonosítása megtörtént. A füst veszélyes anyagot nem tartalmaz. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a nyílászárókat a sűrű füst miatt továbbra is tartsák zárt állapotban.

 

 

Tájékoztatjuk továbbá az arra közlekedőket, hogy a Diószegi úton a beavatkozás könnyítése érdekében továbbra is teljes útzár van érvényben.

 

Előzmények:

Délután öt óra körül kilenc tűzoltóautó tartott szirénázva a Vágóhíd utca felé, ahol (mint a katasztrófavédelem ügyeletesétől megtudtuk) a volt Barnevál telephelyén keletkezett tűz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában