Köznevelési kerekasztal – Balog Zoltán továbbra is várja a PSZ-t a fórumra

Budapest – Balog Zoltán továbbra is várja a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnökét a köznevelési kerekasztal következő ülésére. Az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Galló Istvánnénak írt levelét az MTI-hez is eljuttatta.

A levélben Balog Zoltán meglepőnek nevezte, hogy azt megelőzően hirdettek demonstrációt, hogy a tárca reagálhatott volna a PSZ, az Oktatási Vezetők Szakszervezete és a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet 25 pontjára, holott a PSZ elnöke az informális egyeztetésen ennek ellenkezőjét jelezte.

A miniszter utalt arra, hogy a január 29-ei informális megbeszélésen, ahol ismertették vele a 25 – a közoktatással kapcsolatos követeléseiket tartalmazó – pontot, meghívta Galló Istvánnét a kerekasztalhoz, és a felkérést a PSZ elnöke akkor el is fogadta.

Erre utalva Balog Zoltán csalódottságának adott hangot, hogy a felkért tagok közül egyetlenként a PSZ végül elutasította a párbeszédre, egyeztetésre való meghívást, és nem vettek részt a kerekasztal alakuló ülésén.

A miniszter azt is írta, nem tudja értelmezni Galló Istvánnénak a napirendre és tárgyalási anyagra vonatkozó kérését, mert arról – a 25 pontra való reakcióról – legutóbb már megegyeztek.

“Bízom benne, hogy nem csak a február 12-ei folytatólagos megbeszélésen, de a köznevelési kerekasztal következő ülésén is lesz mód az egyeztetésre” – zárta levelét Balog Zoltán.

A PSZ hétfőn jelentette be, hogy nem vesz részt a kerekasztal keddi alakuló ülésén. Galló Istvánné a döntést indokolva azt mondta: a szakszervezet a sztrájkbizottság tagjaként tárgyalási folyamatban van az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Ennek plenáris ülése pénteken lesz, és erre kívánnak koncentrálni.

Hozzátette: ezen az ülésen nyilatkoznia kell tárcának a korábban megfogalmazott 25 pontról, és a vállalásokat írásba kell foglalnia. Jelezte: megoldási javaslatokat várnak, minden további lépést ettől tesznek függővé.

– MTI –