Közmunkásként veszik vissza az elküldötteket, csak éppen feleannyi bérért

Akt.:
Közmunkásként veszik vissza az elküldötteket, csak éppen feleannyi bérért
© Illusztráció: HBN-archív
Hajdú-Bihar – A legügyesebben dolgozók plusz juttatást kapnának abból, amit maguk termeltek meg.

Miközben az ellenzéki pártok törvényben tiltanák meg, hogy a közszférában dolgozókat embertelen és igazságtalan módon közmunkásként, a korábbinál jóval alacsonyabb bérért (vissza)foglalkoztassák, a belügyi tárcánál is elismerik, hogy közfoglalkoztatási jogviszony olyan feladat végzésére nem létesíthető, melynek ellátására a törvény közalkalmazotti, közszolgálati vagy kormányzati szolgálati jogviszonyt ír elő. Legalábbis papíron…

Csak írott malaszt?

A törvény azonban sok esetben csupán írott malaszt marad, hiszen állítólag egyre több iskolában fordul elő, hogy alkalmazottakat bocsátanak el, majd mint közmunkásokat újra foglalkoztatják őket. Miközben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint 86 százalékkal nőtt az iskolákban alkalmazott közmunkások száma (ezek zömmel nem új munkaerők, hanem a korábban onnan kirúgott közalkalmazottak), a Napló nem talált olyan települési vezetőt, aki megerősítette volna ennek a gyakorlatnak a létezését. „Ha egy ember arra rendezkedett be, hogy havi nettó 100 ezer forintból él, és közlik vele, hogy holnaptól ugyanez lesz a munkája, csak nettó 51 ezerért; hát, ennél megalázóbb szituációt nehéz elképzelni. Pedig nemcsak oktatási intézményekben, hanem például hulladék-gazdálkodással foglalkozó cégeknél is van erre irányuló törekvés” – mondta Csige Tamás hajdúdorogi polgármester. Hozzátette, hogy náluk ilyen gyakorlat nem volt és soha nem is lesz. Ellenkezőleg. Éppen most dolgoznak ki egy érdekeltségi rendszert arra, hogy a legjobban dolgozó közmunkások teljesítményét plusz pénzzel tudják elismerni. – A juttatás fedezete a közhasznú munkában helyben megtermelt árbevétel lesz, a célja pedig az, hogy növelje az érintett emberek motivációját, azt üzenve nekik, hogy a közösségnek szüksége van rájuk, fontos, amit csinálnak, hiszen értéket teremtenek általa – fogalmazott a városvezető.

Nem kellett ügyeskedni

Bagamérban sikerült úgy összerakni a falu éves költségvetését, hogy ilyesfajta ügyeskedésekre ne kényszerüljenek a település vezetői – tudtuk meg Orvos Mihály polgármestertől. Szavai szerint ezen a téren az iskola lehetett volna veszélyben, de szerencsére ott sem volt arra szükség, hogy takarékossági okból az addig közalkalmazottként takarító emberekből közmunkást csináljanak, és holnaptól még kevesebb pénzért végeztessék el velük ugyanazt a feladatot.

Hasonló helyzetről számolt be Csáfordi Dénes hajdúhadházi polgármester, mondván, hogy az intézményeikben vagy a polgármesteri hivatalban nincs tudomása ilyen esetről. Komádi első embere szerencsének tartja magukat abból a szempontból, hogy a járás náluk hagyta a kormányablakot, ezért a polgármesteri hivatalban feleslegessé vált munkaerőt nem kellett elküldeni. Tóth Ferenc polgármester olyan esetekről beszámolt ugyan, hogy valaki nyugdíjba ment és a helyét nem töltötték be, ez azonban teljesen más helyzet, mint amikor szánt szándékkal azért küldenek el valakit, hogy másnap (feleannyi bérért) közmunkásként visszafoglalkoztassák.

– Petneházi Attila –


Az éhenhaláshoz sok…

Január elseje óta a szakképesítést és középfokú iskolai végzettséget nem igénylő munkakör esetén a közfoglalkoztatási bér 6 órás munkaidő esetén buttó 60 ezer, azaz nettó 38 ezer 800 forint. A 8 órás munkáért bruttó 79 ezer forint jár, ami nettó 51 ezer forintnak felel meg – ez éppen a minimálbér összegének a háromnegyede. Ha figyelembe veszük, hogy a konyhai kisegítő, a takarító vagy a portás munkakörök betöltői jellemzően ebből a szakképzetlen körből kerülnek ki, máris érthető lesz, hogy milyen megfontolás vezeti az efféle ügyeskedésre kapható munkaadókat.
hirdetés