Közmunkában foglalkoznak a méhekkel

Akt.:
Közmunkában foglalkoznak a méhekkel
© Fotó: Kovács Péter
Furta – A méz helyet kap a közétkeztetésben is, szociális juttatásként is kapják az idősek, de kereskedőkhöz is kerül belőle.

A megyében egyedülálló programban vesznek részt a kis falu közmunkásai, ugyanis sehol máshol nem foglalkoznak méhészkedéssel. Krucsó Antal polgármester szerint ebben nagy szerepet játszik az, hogy ő már korábban foglalkozott méhekkel.

Teljes odafigyeléssel

– Ehhez a munkához szükséges a szakértelem, előképzettség, háttértudás nélkül pedig nem érdemes belevágni, hiszen elég sok buktató van a tevékenységben. Három éve termeljük a mézet, jelenleg 100 méhcsaládunk van, és idén eddig már több tonna mézet nyertünk ki a kaptárainkból. Az évek soron a méhcsaládok számát fokozatosan növeltük, ennyinél viszont megállunk, mivel nincs több emberünk, aki foglalkozna a méztermeléssel. A méz egy részét szociális alapon kiosztjuk az időseknek, valamint a nyári gyermekétkeztetésben résztvevőknek. Van, amit helyben értékesítünk, a többit pedig kereskedőnek adjuk el. Az ebből befolyt összeget pedig visszafordítjuk a méhészkedésbe – részletezte a polgármester.

mehesz2Fotó: Kovács Péter

Elmondta, ma már a programba bevont 4 ember is egyre jobban ért hozzá, sokat tanultak arról, hogyan kell gondozni a méheket. Hozzátette, szerencsére nem volt semmilyen betegség és elhullás, mivel teljes mértékben odafigyelnek a méhegészségügyi szabályok betartására.

Felmérték a terepet

A méhészetben vannak nyugalmi időszakok, akkor a közfoglalkoztatottak a kertészetben segítenek. A fő szezon áprilistól egészen október közepéig eltarthat, ekkor azonban szükség van a munkájukra. A polgármester kiemelte, a közmunkások egyre több dolgot csinálnak önállóan, és a tudásuk is egyre nagyobb.

– A méheket Darvason tartjuk, mivel ott minden környezeti adottság megvan ahhoz, hogy sok és jó méz legyen a kaptárokban. Több szempontból is megvizsgáltuk, hol lenne érdemes ezzel foglalkozni. A vetéskultúrák, a legelők, a füves és virágos rétek, valamint a Berettyó közelsége miatt pedig Darvas a legideálisabb terület. Hozzájutottunk egy épülethez, illetve megkaptuk a parókia kertjét is, így ezekre a területekre fákat ültettünk, valamint mézelő növényeket is vetettünk. Sok munka van vele, de értéket képvisel, így a jövőben sem szeretnénk lemondani róla – foglalta össze.

BR


Juhász Erzsébet a furtai hagyományőrző egyesülettől a 18. Bihari Számadó Napok megnyitóján 2015-ben
Furta - Terítőket, ruhákat is díszítenek vele, így egyre elterjedtebb lett a környéken. A furtai hímzés egy helyi érték, 100 éves hagyományra tekint vissza. Annak érdekében, hogy ezt továbbvigyék, a közmunka keretein belül kezdtek el ezzel foglalkozni a kis településen. A programban fiatalabb...

Fodor Zsófia, Furta közművelődésszervezője
Furta - A hagyományőrzés áll a programok középpontjában, a lakosság leginkább ezt igényli. A kis településen élő emberek folyamatosan igényt tartanak arra, hogy különböző kulturális programokon, hagyományőrző napokon vehessenek részt. Fodor Zsófia bár még nagyon fiatal, közel négy éve foglalkozik...

Furta - A települést óriási tájvédelmi körzet veszi körül, amely nagy része a Hortobágyi Nemzeti Park kezelésében van, ők biztosítják az ott élő növény- és az állatvilág védelmét. A helyi gazdák ugyancsak bekapcsolódnak ebbe a programba, úgy művelik a legelőket illetve a termőföldeket, hogy azokk...

Krucsó Antal, Furta polgármestere
Furta - Segítik is egymás rendezvényeit, illetve megemlékezéseken is közösen vesznek részt. A kis bihari település kapcsolata a szomszédos falvakkal kiemelkedően jó, nem csak a hivatali szinten, hanem az élet egyéb területein is. Krucsó Antal polgármester hangsúlyozta, közös önkormányzatot vezetn...