Közleményben figyelmeztet a hortobágyi madárkórház: senki ne etesse a tócóskerti gólyát!

Akt.:
Közleményben figyelmeztet a hortobágyi madárkórház: senki ne etesse a tócóskerti gólyát!
© Fotó: olvasónktól
Debrecen – Nem szükséges őt táplálni, mert ez csak hátráltatja a természetes életvitelében – hangsúlyozzák Facebook-posztjukban.

Mint arról mi is beszámoltunk, furcsa vendég, egy gólya érkezett kedden a Tócóskertbe. A madár látványosan barátságosan viselkedett az őt körülvevő emberekkel, miközben fel-alá sétált a flaszteren.

A különös látogatóval kapcsolatban szerdán a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány adott ki Facebook-oldalán informatív, rendkívül hasznos közleményt. Mint írják, a tócóskerti gólya nem feltétlenül azért szokatlan vendég, mert korábban érkezett vissza Afrikából (Hajdú-Bihar megye több településére is megérkeztek már az első egyedek), hanem, mert viselkedése barátságos, és a fajtól megszokottnál kevésbé zavarja az emberi közelség. Mint írják, elképzelhető, hogy ember által nevelt, vagy egy mentőhelyen töltötte a telet. A lábán található gyűrű arról árulkodik, hogy nem Magyarországon jelölték meg, illetve nem hazai mentőhelyen találták. Pontos kilétét még kutatja a madárkórház.

Rengeteg kérdést kaptak az etetéssel kapcsolatban, a posztban ezekre is válaszolnak. Eszerint ősszel, valamint télen az itt maradt gólyákat lehet etetni apró hallal (keszeg, kárász), valamint nyers csirkenyesedékkel, méghozzá minden nap ugyanazon a helyen, ugyanabban az időben.

Jelen esetben viszont már nem szükséges a gólya etetése, sőt hátráltatja a természetes életvitelében”

– hangsúlyozza a madárkórház.

Hozzátették: mint ahogy a már visszaérkezett fajtársai is találnak természetes táplálékot, ő is fog. Etetése most csak megerősítené benne azt, hogy elfogadja a túlzott emberi közelséget, valamint a lakótelepen maradna. Ez utóbbi eset szintén nehezítené fészkelését, tekintve, hogy a környéken nem találna fajtársra sem – zárul a közlemény.


Debrecen - Egy gólya már egészen biztosan megérkezett Debrecenbe, melyet egy olvasónk kapott lencsevégre. A messziről érkezett madár kedd reggel a Tócóskert tér 4. szám előtt időzött, láthatóan nem zavartatta magát. HBN