Közlemény: A DKV nem szállít elektromos mopeddel közlekedőket

Debrecen – Az elmúlt néhány évben a média több ízben foglalkozott az elektromos mopedek közösségi közlekedési eszközön történő elszállíthatóságáról. Mint ahogy arról a helyi médiában is cikk jelent meg, a DKV Zrt. két esetben is perben állt az Egyenlő Bánásmód Hatósággal, melynek tárgya az EL-GO, Berko, Elektra stb. típusú elektromos mopedek elszállíthatósága volt a közösségi közlekedési eszközökön.

A per lezárult. A DKV Zrt. az áprilisi, illetve májusi Bírósági határozat alapján a következőkről tájékoztatja a lakosságot:

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság, honlapján is közzétett két határozata ellen a DKV Zrt. keresettel élt.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős ítélete szerint a DKV Zrt. nem sértett jogszabályt akkor, amikor az elektromos mopedeket nem szállította el közösségi közlekedési járművein.

A bíróság, igazságügyi műszaki szakértői véleményre is alapozva azt állapította meg, hogy az elektromos mopedek szállítása nem lehetséges a közösségi közlekedési járműveken, mivel azok nem minősülnek kerekesszéknek, valamint súly, rögzíthetőség, fékezhetőség és méret szempontjából is teljesen eltérnek a mechanikus és elektromos kerekesszékektől.

A bírósági ítélet rögzíti azt is, hogy mechanikus és elektromos kerekesszékkel a múltban, de a jövőben is van lehetősége a mozgáskorlátozottaknak a közösségi közlekedési eszközökön utazni, ezért a helyváltoztatáshoz és a testi-lelki egészséghez fűződő alapvető joguk nem volt és nincs is korlátozva.

A jelenlegi gyakorlatnak megfelelően a mechanikus és elektromos kerekesszékkel rendelkező utasok változatlanul igénybe vehetik a közösségi közlekedési szolgáltatásokat, azonban az elektromos mopeddel (EL-GO, Elektra, Berko stb. típus) rendelkező személyeket a jogerős Bírósági határozat értelmében a DKV Zrt.-nek nem áll módjában elszállítani.

– DKV Debreceni Közlekedési Zrt. –