Közigényt kielégítő közmunka

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: HBN archív
Hajdú-Bihar – Babzsákok ívein surran a varrógép Tetétlenen, csatornák mélyedéseit tisztítják Tégláson és Hajdúböszörményben.

A közfoglalkoztatási programok augusztus és december közötti időszakában 103 ezer közmunkás alkalmazására érkezett igény az önkormányzatoktól. A kormány a létszámnövelésre 47 milliárd forintos pluszforrást különít el – olvashattuk a napokban a hírportálokon. A korábbi hónapok 180 ezres átlaga helyett így augusztusban már 244 ezer, szeptemberben pedig 221 ezer közalkalmazott kaphat munkát.

Közel ötezren

Hajdú-Bihar megyében 4478 fő kaphat munkát időlegesen, augusztus 1. és február 28. között – tudtuk meg a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának vezetőjétől. Mező Barna arról tájékoztatott, hogy zajlik az igényfelmérés és a kistérségi startmunka minta programok tervezése, így az adatok nem véglegesek. A hátrányos települések lakói általában mezőgazdasági munkákban, belvíz- és közúthálózat javításában, karbantartásában, valamint illegális hulladéklerakók felszámolásában tudnak részt venni – írták. Az igazgató közölte, a Belügyminisztérium rövidesen forrást biztosít a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásokra és országos programokra is.

Helyi igényre szabva

Az 1400 lakosú Tetétlenen a varrodában sürgölődők lakástextíliákat, rongyszőnyegeket készíthetnek a helyi intézményekbe, az óvodákat, iskolákat babzsák fotelekkel gazdagíthatják, míg az önkormányzati főzőkonyhában a száraztészta készítéséhez van szükség szorgos kezekre.

HBN-HABE

A teljes cikk a Napló keddi számában olvasható.