Közgazdász a kifutók világában

Akt.:
Örvendi Cintia
Örvendi Cintia - © Fotó: Kondella Mihály
Nádudvar – Örvendi Cintia bizonyította, kellő akarattal és kitartással egyszerre akár több mindenben is sikeres lehet valaki.

Minden dicséretet és külön figyelmet megérdemelnek azok, akiknek sikerül megvalósítaniuk a vágyaikat, pláne akkor, ha a sikertörténetük túlnő a határainkon. A nádudvari Örvendi Cintia mert nagyot álmodni, s amellett, hogy versenyszerűen aerobikozik és edzősködik az Edit Fitness SE-ben, illetve a budapesti Corvinus Egyetem mesterszakának hallgatója, belevetette magát a modellkedésbe. Négy éve egy aerobikversenyt követően felkérték, legyen az arca egy fitneszterméknek, s ez a munka „beindította a gépezetet”, szép sorban jöttek a felkérések fotózásokra és divatbemutatókra. Tavaly a Miss Hajdú-Bihar szépségversenyen az első udvarhölgy elismerés mellé begyűjtötte a Miss Sport és Miss Charity címet is. Idén jött az áttörés: a divat egyik fellegvárában, Olaszországban dolgozhatott modellként.

Különleges munkák

– A Collection Models Agency talált rám Nemes Bálinton keresztül, akinek ezúton is köszönök mindent, támogatást, bátorítást és nem utolsó sorban a bizalmat – tőlük kaptam a külföldi munkalehetőséget. Közel három hónapja, félelemmel telve vágtam neki az ismeretlennek, ugyanis – mint oly sokan – rengeteg jót és rosszat hallottam erről a szakmáról. Utólag kijelenthetem, szerencsésnek mondhatom magam, hiszen csak a pozitív oldalával találkoztam a modellkedésnek Bolognában – kezdte az élménybeszámolót Cintia.

Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

– A munkám elsősorban online katalógusfotózásból állt, ami napi több órás folyamatos fényképezést foglalt magába. Ez nem volt annyira megerőltető, bár volt rá példa, hogy egy alkalommal 120 ruhát kellett felvennem. Jóleső érzés volt világmárkákban pózolni, többek között Gucci és Prada ruhanemű is volt rajtam. S az sem volt mindennapi, hogy saját sofőr szállított bennünket a munkahely és a szállás között. Kint bevett szokás a cégeknél, hogy folyamatosan tesztelik az újonnan érkezett modelleket, ezek alapján kaphatnak a lányok „special projectet” (SP) a későbbiekben, ami kiváltságnak is tekinthető. (A legnagyobb különbség, hogy a katalógusfotózásokon nem látszanak a fejek, vagy nincsenek kiemelve, míg az SP esetében nagy gondot fordítanak a modellekre, sminkes és fodrász is dolgozik a lányokon.) Szerencsére én is kiérdemeltem ezt a lehetőséget, az első hetet követően átestem a tűzkeresztségen, és SP-ként például ékszereket fotóztak rajtam.

Komoly próbatétel

– Persze, mint minden kezdet, ez is nehéznek bizonyult, nem volt egyszerű átvészelnem az első pár hetet. Amikor megérkeztünk, legszívesebben indultam volna haza, annyira egyedül éreztem magam. De velem utazott egy másik magyar lány, Laura is, akivel idővel egyre jobban összebarátkoztam, s már nem gyötört annyira a honvágy. Együtt főztünk, mostunk, takarítottunk és próbáltuk „átvészelni” ezt az időszakot. Rájöttünk, hogy ez a munka egy hatalmas próbatétel számunkra, minden téren, aminek próbáltunk megfelelni. A bolognai időszak alatt sok barátra, ismerősre tettem szert, a rutinos modellek rengeteget meséltek az átélt tapasztalataikról, és sok jó tanáccsal láttak el – emlékezett vissza a kezdtekre a modell.

Kifutón

A 25 éves nádudvari hölgyet a szépsége és a profi mentalitása egészen egy bolognai kifutóig repítette. – A fotózások állandó munkát jelentettek, de emellett az ügynökség folyamatosan küldött castingokra, így jártam az Armaninál, a Trussardinál és a MAX and CO-nál is. Egy-egy válogatásra rengeteg, akár több száz lány is jelentkezik, ezért ha 30 castingból egy munka összejön, annak már lehet örülni. Szerencsére sikerült elcsípnem egy fotózást a MAX-nél, illetve részt vehettem egy divatbemutatón Bolognában. Mind a két feladatot nagyon élveztem, nem a megszokott „120 ruhás” nap volt egyik sem – mondta, majd hozzátette, munkaadói szívesen vették volna, ha még marad Olaszországban, ám a tanulmányai miatt Cintia – egyelőre – véget vetett ennek a kalandnak.

Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

– Utolsó féléves vagyok a Corvinus Egyetem mesterszakán, így a tantárgyak teljesítése mellett a szakdolgozatomat is le kellett adnom, ami szintén nagy kihívás volt. Hogy mit hoz a jövő? Még nem tudom. Bevallom őszintén, nagyon tetszett a külföldi modellkedés, így bármit hozhat a jövő. Bécsből most is hívtak válogatásra, aminek akár címlapfotózás is lehet a vége. Annyi biztos, hogy februárban államvizsgázom, addig a tanulmányaimra koncentrálok, illetve szabadidőmben az egyesületünk tanítványaival foglalkozom.

HBN-Boros Norbert