Közfoglalkoztatás – Mintegy negyven önkormányzatnak szállít csirkét a baracskai börtöncég

Budapest, 2012. július 6., péntek (MTI) – Országszerte mintegy negyven önkormányzatnak szállít péntektől összesen 22 ezer előnevelt csirkét a büntetés-végrehajtás baracskai gazdasága, az Annamajori Kft., amely így kapcsolódik be a Belügyminisztérium által koordinált Start munkamintaprogramba – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága sajtóirodájának vezetője az MTI-vel.

 

Szalai Tímea azt mondta: a közfoglalkoztatás és a fogvatartottak munkához juttatásának összekapcsolásához szívesen csatlakoztak. Emlékeztetett arra: első lépésként több mint hatvan önkormányzatnak szállított a közelmúltban 2.300 növendékmalacot a büntetés-végrehajtás másik gazdasági társasága, a Pálhalmai Agrospeciál Kft.

Hangsúlyozta, az Annamajori Kft. 100 százalékban állami tulajdonban lévő mezőgazdasági nagyüzem, alapfeladata a fogvatartottak foglalkoztatása. Jelenleg összesen 160 elítélt dolgozik a cég állattenyésztési, illetve növénytermesztési ágazatában és a nemrég átadott pékségben.

A csirkék nevelését, felügyeletét, napi gondozását szakirányú végzettségű agrármérnök felügyelete mellett a fogvatartottak végezték, akik így olyan tudásra is szert tettek, amelyet a szabadulásuk után az otthonukban, valamint munkahelykereséskor is hasznosítani tudnak – mutatott rá a sajtóiroda vezetője.

Az első 11 ezer állatból álló szállítmányt péntek hajnalban indították útnak Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyébe. Gyulán például kétezer, Kismarján és Mezősason ezer-ezer csirkét várnak. A szállítás második üteme augusztusban várható.

Szalai Tímea kitért arra: a közfoglalkoztatási programra az önkormányzatok a Belügyminisztériumnál pályázhattak. A malacokhoz hasonlóan a csirkéket is tovább nevelik a közmunkások, ezáltal nem csak munkahely keletkezik, hanem az így előállított élelmiszer-alapanyag jó minőségben és friss állapotban kerül majd a helyi közétkeztetésbe, önkormányzati intézmények, az óvodák, az iskolák, a kórházak konyháiba.

Hozzátette, cél az is, hogy a programban részt vevők felfedezzék az állattenyésztés előnyeit, és a program befejezése után akár önálló gazdálkodásba is kezdjenek.

 

 

bne \ bám \ bdó

 

MTITovábbi hírek a Magyarország kategóriából