Helyi közélet

2015.02.13. 19:21

Rabok küzdenek zárt ajtó mögött a kutyaszabadságért

Debrecen - A fogvatartottak szürke mindennapjait négylábúak színesítik.

Debrecen - A fogvatartottak szürke mindennapjait négylábúak színesítik.

A rendezetlen bolyból, amelyet vidáman futkosó, érdeklődve szaglászó hét kutya, ugyanennyi oktató és felnőtt férfi, valamint néhány menhelyi önkéntes alkotott, néhány hívószó után pillanatok alatt félkörívben egymás mellett álló alkalmi trénerek és szorosan a lábuk mellett ülő, fegyelmezett ebek lettek.

A helyszín azonban nem egy napsütéses kutyafuttató Isten szabad ege alatt, hanem a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet (bv) egyik alig negyven négyzetméteres terme. A felnőtt férfiak pedig nem gazdák, akik azért érkeztek a kutyaiskolába, hogy rakoncátlan kedvencükkel együtt megtanulják az ember és állat számára békés együttélés szabályait. A póráz ebtelen végén fogvatartottak vannak, akik a Debreceni Kutyaiskola Közhasznú Egyesület segítőivel közösen képzik alapengedelmességi gyakorlatokra az „Együtt az Állatokért” Állatvédő Közhasznú Egyesület menhelyének lakóit. A többhetes foglalkozássor végén az úgynevezett „tükörmódszer” országosan elismert bírái előtt vizsgát tesznek a párosok, amely eredményéről oklevelet kapnak.

– A hétköznapok szürkeségéből szakít ki ez a heti két órahossza, nagyon szeretem az állatokat – mondta Burus Antal János, a programban résztvevő fogvatartott. – Mazsola félénk volt amikor először találkoztunk, ma pedig egy nyitott, szocializált előképzett kutya. Az egyetlen negatívum, hogy a képzés végén elszakadok tőle, de az intézetben engedik, hogy más csoportok foglalkozásait meglátogassuk majd időnként. Jó tudni, hogy esélyt adtam neki arra, hogy könnyebben befogadókra találjon – zárta.

– A több, mint 120 állatot gondozó menhelyen összeírtak egy listát azokról az állatokról, amelyek kicsit esélytelenebbek az örökbefogadásra, és van némi szocializálatlanságból adódó hátrányuk. A kutyaiskola pedig úgy válogatta egy csoportba az ebeket, hogy kompatibilisek legyenek egymással – mondta az amerikai mintát Debrecenben foganatosító Törő Vanda.

Az önkéntes és Nagy Annamária, a debreceni kutyaiskola vezetője ezzel az ötlettel felkereste Nyima Tamás bv-alezredest.

Az intézetparancsnok elmondta: nagyon fontos, hogy a fogvatartottak szabadulás utáni beilleszkedését elősegítsük. Ezt a célt szolgálja a foglalkoztatás, különböző programok, köztük az állatterápia. A rabok a kutya felé hamar megnyílnak és őszintébben vállalják a belső valójukat. Az órákon maguk a kutyák, illetve a képzők olyan normákat közvetítenek a résztvevők felé, amelyek az életben fontosak, például erőszakmentes akaratnyilvánítás.

Az első kurzus nekünk is próbajellegű volt, de a pszichológus nevelők és a résztvevők visszajelzése alapján pozitív eredményeket hozott a program, ezért a második csoportba már kifejezetten beilleszkedési problémával küzdő fogvatartottat is beválogattunk – tette hozzá a bv-tanácsos.

HBN–HABE


Az Együtt az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesület munkáját az alábbi adószám megjelölésével támogathatja: 18567623-1-09


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában