Középkori zenei banzáj

A Bordó Sárkány az idei Campuson
A Bordó Sárkány az idei Campuson - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A zenekar szombaton lép fel az egyik debreceni romkocsmában.

A Bordó Sárkány Régizene Rend – saját meghatározása szerint – „középkori világzenét” játszik. – Ezen azt értjük, hogy a középkori táncokat és dalokat önkifejező módon közelítjük meg, a saját szerzeményeink viszont magukon viselik a középkori zene stílusjegyeit – olvasható a zenekar honlapján.

Igazi fúziós zenéről van szó. Fontos az autentizmus, mégis, az eredeti dallamot és szöveget bátran ötvözzük saját alkotói elképzeléseinkkel”

– folytatják. A zenekar saját szerzeményei mellett magyar táncokat és dalokat ad elő, illetve más népek világi és egyházi zenei világából merít (skót, ír, breton, német, szefárd zsidó, kasztíliai, francia, provanszál, katalán).

Vannak líraibb hangvételű, többnyire furulyán, hegedűn, citerán, cisteren, előadott, de kifejezetten dinamikus, például dudákkal, sípokkal, tamburával, kobozzal, valamint dobokkal megszólaltatott darabok is.

Külföldön is

A zenekar, megalakulásától számítva, az elmúlt nyolc évben tizenhárom különböző külföldi országból kapott meghívást. Az együttes koncertezett Norvégiában, Észtországban, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Szerbiában, Ukrajnában, Lengyelországban és Romániában is.

HBN