Közeleg az adóbevallás 2018-as határideje

Érdemes megelőzni a bírságot és a tumultust
Érdemes megelőzni a bírságot és a tumultust - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés, a bevallásban jelölve.

Az szja-bevallási tervezet már több mint egy hónapja elérhető a webes felületen, s a papíralapú postázás is folyamatos.

Az első részlet

A tervezetet érdemes átnézni, szükség esetén módosítani, majd véglegesíteni. A NAV közleménye szerint a jóvá nem hagyott tervezet (a mezőgazdasági őstermelők és az áfa megfizetésére kötelezettek kivételével) május 22. után automatikusan bevallássá válik.

Az őstermelőknek és az áfafizetésére kötelezetteknek ugyanis mindenképpen ki kell egészíteniük a tervezetet a tevékenységükből származó adatokkal.

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, akkor a visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet, attól függően, hogy miként szeretné visszakapni az adózó az év közben többletként befizetett adót. Ha valaki tavaly több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban rendelkeznie kell, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást.

Ha a bevallásban szerepel fizetendő személyi jövedelemadó vagy egészségügyi hozzájárulás, és ezek összege nem több mint 200 ezer forint, akkor idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés, amit a bevallásban kell jelölni. Az első részlet fizetésének határideje 2018. május 22.

A NAV webes szja-kitöltő programját használók a fizetést megtehetik a kitöltő felületen is. A többi adózó az átutalás mellett a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával és csekken is befizetheti az adóját.

Rendelkező nyilatkozat

Az szja 1 százalékáról mindenki nyilatkozhat akár a webes felületen, akár papíralapon, melyet postán is beküldhet a NAV-hoz.

Ha a felajánló az 1 százalékról rendelkező nyilatkozatot a NAV ügyfélszolgálatán szeretné benyújtani, akkor azt csak személyesen vagy meghatalmazottján keresztül teheti meg.

HBN